M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Ahr-Lahn-Radweg

Reisformule

Datum

4 dagen | za 7 juli t/m di 10 juli 2018

Prijs per persoon

€ 439 op basis van 2 p. kamer
€ 20 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 3-gangen avondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Veerponten

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken

Hotels

We verblijven 1 nacht in het hotel Vier Jahreszeiten in Bad Breisig. Dit statige hotel ligt aan de oevers van de Rijn, vlakbij de historische Altstadt. Daarna verhuizen we naar het Landhotel Treis, gelegen aan de rand van het dorpje Weinähr. Het is een gezellig familiaal gerund hotel met aandacht voor elke gast. In beide hotels verzorgde en nette kamers met bad/douche, TV en toilet. ’s Avonds gezonde maaltijden op basis van regionale producten. Oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Fietsplezier langs 3 rivieren.

Naar jaarlijkse gewoonte fietsen we in Duitsland langs de loop van enkele rivieren. Deze nieuwe fietsvakantie laat je kennis maken met de Ahr, de Rijn en de Lahn. Langs de oevers van de Ahr is het ontspannend fietsen. De Ahrradweg kronkelt doorheen het betoverende landschap te midden de flanken van de wijnbergen. De Rijn is niet alleen een belangrijke economische levensader maar biedt ook talrijke bouwwerken zoals kastelen, burchten, kerken en welstellende stadjes en dorpjes. De natuurpracht langs de Rijn is altijd behouden gebleven. We verkennen ook de vallei van de Lahn, gekenmerkt door een diversiteit aan landschappen, weiden, heuvels, rotswanden en middeleeuwse stadjes. Het fietspad loopt er overwegend net naast de rivier. We passeren o.a. door Limburg an der Lahn, Nassau en het befaamde kuuroord Bad Ems. Dit wordt een aangename, niet te missen fietsvierdaagse in een nabije regio.

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Dümpelfeld - Bad Breisig. (ca. 45 km fietsen)

We vertrekken om 6u30 uit Tielt en rijden via de snelwegen richting Duitsland. Onderweg vrije koffiepauze. In het gezellige en verkeersarme centrum van Bad Münstereifel voorzien we het vrij middagmaal waarna we nog even per autocar doorheen de Eifel rijden. Nabij Dümpelfeld starten we onze rit langs de Ahrradweg. Het fietspad volgt voortdurend de schilderachtige vallei. Na een 20-tal km trappen we dan doorheen het grootste wijnbouwgebied voor rode wijn in Duitsland. Links en rechts kan je de wijngaarden op de steile flanken bewonderen. Het is precies alsof je er door een berglandschap fietst. Via Altenahr, het middeleeuwse Ahrweiler en het befaamde kuuroord Bad Neuenahr met haar grandeur aan gebouwen, komen we in het mondingsgebied van de Ahr in de Rijn aan. De beschermde natuur zorgt er voor een rijke variatie aan planten en dieren. Tenslotte fietsen we even langs de Rijn tot aan het verblijfshotel in Bad Breisig. Avondmaal en overnachting.

Dag 2: Bad Breisig - Bonn - Königswinter - Bad Honnef - Weinähr. (ca. 50 km fietsen)

Na een lekker ontbijtbuffet springen we de fiets op voor een leuke tocht langs de beide oevers van de Rijn. De eerste halte is de gekende brug van Remagen. Dit was de laatste brug over de Rijn in Duitse handen op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hier werd door de Geallieerden een hevige strijd uitgevochten om deze brug te veroveren. We fietsen verder naar Bonn, de voormalige hoofdstad van de Bondsrepubliek. Vrij middagmaal en korte verkenning van de geboortestad van Beethoven. We wisselen van Rijnoever en peddelen zo verder naar de levendige stad Königswinter. Je geniet er van een heerlijk mooi zicht op de Drachenfels en het Siebengebirge. Ter hoogte van Bad Honnef wacht de autocar ons op. Na het inladen van de fietsen, verplaatsen we ons naar Weinähr langs de Lahn. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 3: Weilburg - Limburg an der Lahn - Balduinstein. (ca. 55 km fietsen)

Vandaag staat de eerste etappe langs de Lahnradweg gepland. Na het ontbijt rijden we per autocar naar Weilburg an der Lahn. Terwijl de fietsen klaargezet worden, verkennen we het Schloss Weilburg, één van de belangrijkste barokke bouwwerken in de streek. Ook de tuinen vormen er een schitterend decor. We fietsen nu de Lahn stroomafwaarts af tot in Limburg an der Lahn. 

Vrij middagmaal. Uiteraard bezoeken we er de Dom, gekenmerkt door de 7 torens en de uitbundige buitenbeschildering. We vervolgen langs de voortdurend kronkelende Lahn en passeren o.a. het grafelijke slot in Diez. Af en toe wisselen we van oever zodat je steeds een prachtig panorama over de bekoorlijke Lahnvallei hebt. Nabij Balduinstein worden de fietsen terug ingeladen en zo vermijden we de enige echte klim op het parcours. Avondmaal en overnachting in het hotel. 

Dag 4: Weinähr - Nassau - Bad Ems - Koblenz - Tielt. (ca. 35 km fietsen)

Ontbijt. Vanuit ons hotel begeven we ons per fiets naar de Lahnradweg die we vandaag verder stroomafwaarts gaan volgen. Al na enkele kilometers komen we in Nassau aan. Hier bevinden zich nog de resten van de Burg Nassau, sprookjesachtig gelegen op een 120 m hoge rotspunt. De graven van dit kasteel zijn verre voorvaderen van het huidig Nederlands koningshuis. We fietsen verder op het rustige ritme van de idyllische Lahn en passeren door het kuuroord Bad Ems. We proeven er even van het thermaal water. We trappen zachtjes verder doorheen de stille natuur tot Lahnstein waar de Lahn in de Rijn uitmondt. We vervolgen nu nog een 10-tal km tot Koblenz. De eindmeet ligt ter hoogte van het Deutsches Eck, symbool van de Duitse eenheid met imposant standbeeld van Kaiser Wilhelm II. Vrij middagmaal en verkenning van de stad. Van hieruit terug naar Tielt met onderweg een vrije halte voor avondsnack. Thuiskomst tegen 21u.

Moeilijkheidsgraad 1,5

We volgen bijna uitsluitend stroomafwaarts de loop van de waterwegen waardoor het fietstraject makkelijk bolt voor iedereen. Niettemin zijn er hier en daar enkele licht oplopende stukjes. Het fietspad is grotendeels verhard maar enkele grintstroken kunnen voorkomen. Een fiets met smallere banden is dan ook minder aangewezen.