M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

De Bodensee per fiets

6 dagen  -  zo 9 augustus t/m vr 14 augustus
Volzet
Deze reis gaat door!
De Bodensee per fiets

Reisformule

Datum

6 dagen | zo 9 augustus t/m vr 14 augustus 2020

Prijs per persoon

€ 790 op basis van 2 p. kamer
€ 102 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 5 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Inkom Mainau, gebruik van de veerboten voor autocar en fiets.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotel ****

Reeds meer dan 120 jaar ontvangt Hotel Knoblauch zijn gasten alsof het vrienden zijn. Je krijgt er het gevoel thuis te komen in een combinatie van traditionele charme en moderne uitrusting. Verzorgde kamers met alle comfort zoals bad of douche, toilet, haardroger, minibar, TV en gratis Wi-Fi. Het hotel beschikt ook over een sauna en binnenzwembad. De gevarieerde, verse maaltijden en het rijkelijke ontbijtbuffet zijn een grote troef! Er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Munt

Zwitserse Frank (In het Zwitserse gedeelte van het parcours kan ook met Euro betaald worden)

Europa’s meest populaire fietsbestemming. 

Dankzij z’n beschutte ligging in de driehoek Duitsland, ontbreken op je lijstje met favoriete fietsbestemmingen. Oostenrijk en Zwitserland geniet de Bodensee een zacht en mild klimaat. Geen wonder dat het een favoriet vakantiegebied is voor velen. Groene Alpentoppen weerspiegelen zich in het blauwe meer maar de fietstrajecten zijn er vlak of slechts licht hellend. Fietsen is hier een echt plezier! In één vakantie passeren drie landen de revue en bezoeken we o.a. Konstanz, Lindau, Stein am Rhein, Meersburg en het fantastische bloemeneiland Mainau. Kortom, de Bodensee mag gewoonweg niet ontbreken op je lijstje met favoriete fietsbestemmingen!

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Friedrichshafen.

Vertrek om 6u30 vanuit Tielt. Na een comfortabele autocarrit via Luxemburg, Straatsburg en dwars doorheen het Zwarte Woud bereiken we in de vooravond Friedrichshafen. Deze stad is de uitvalsbasis voor onze verkenning van de Bodensee. Onderweg vrije koffiepauze en vrij middagmaal. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2: Gaissau - Lindau (ca. 60 km fietsen).

Na het uitgebreid ontbijtbuffet rijden we met de autocar naar het meest zuidelijke punt van de Bodensee. Hier, waar de Rijn in de Bodensee uitmondt, bevinden we ons al onmiddellijk op de Bodenseeradweg. De eerste kilometers leiden door een aantrekkelijk bos- en rietlandschap maar algauw bereiken we de bekende Festspielstadt Bregenz. Na een pauze aan de Seebühne en in de Altstadt fietsen we verder naar Lindau, één van de grote trekpleisters aan de Bodensee. Dit Beierse stadje vormt een schiereiland in het meer waardoor de historische kern door de eeuwen heen ongeschonden bewaard bleef. Een ideale plaats dus voor een vrij middagmaal en een langere pauze. Bijna voortdurend langs de boorden van het meer gaat de rit daarna verder tot aan het hotel in Friedrichshafen. Deze stad is onlosmakelijk verbonden met de luchtvaart, want hier werden destijds de Zeppelin-luchtballons geproduceerd. Avondmaal en overnachting.

Dag 3: Ludwigshafen - Mainau (ca. 45 km fietsen).

Vandaag staat één van de mooiste stukken langs de Bodensee geprogrammeerd. Na het ontbijt vertrekken we met de fiets naar de noordelijke boorden van het meer. Van hieruit volgen we opnieuw de Bodenseeradweg tot Meersburg. We stappen er af om de beneden- en bovenstad te bewonderen. Verder op vlakke wegen naar Unteruhldingen, gekend om de prehistorische paalwoningen in het meer. Via een klimmetje naar het barokkerkje van Birnau bereiken we Überlingen waar de middeleeuwse sfeer ook goed bewaard gebleven is. Vrij middagmaal.

Nabij Bodman-Ludwigshafen aan het meest noordelijke punt van het meer stappen we op de autocar om zo de steilste klim van de Bodenseeradweg te vermijden. Deze brengt ons naar het enig mooie Mainau. Hier nemen we rustig de tijd om de unieke bloemen- en natuurpracht van dit eilandje (45 ha) te bewonderen. Via de ferry naar Meersburg en zo per bus terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4: Stein am Rhein - Radolfzell - Reichenau (ca. 60 km fietsen).

We nemen een stevig ontbijt want vandaag krijgen we een toprit voor de wielen geschoven. Met de autocar zetten we koers naar de omgeving van Stein am Rhein. Dit charmante, Zwitserse stadje, waar de Rijn het Bodenmeer verlaat, is zeker één van de mooiste plekjes uit de omgeving. De façades van de middeleeuwse gebouwen zijn er kleurrijk beschilderd en met bloemen versierd. Van hieruit fietsen we langs de oever van de Untersee met 2 steilere maar korte klimmetjes naar Radolfzell, centrum van watersport op het meer.

Na de middagpauze verder naar het schiereiland Reichenau met zijn vele serres en gevarieerde groententeelt. We maken een lus rond de 3 kerken om dan de fietsen in te laden. Vanuit Konstanz nemen we het veerpont naar Meersburg en zo terug naar het hotel.Avondmaal en overnachting.

Dag 5: Gaissau - Rorschach - Konstanz - Hagnau (ca. 65 km fietsen).

We hebben reeds heel wat van de Bodenseeradweg afgelegd. Alleen de zuidelijke oever ontbrak nog op ons palmares. Dit gaan we vandaag met een drielandentocht aanvullen. Na het ontbijt vertrekken we naar het Oostenrijkse Gaissau. Haast onmiddellijk fietsen we Zwitserland binnen en dan volgen we het fietspad naar Rorschach, voortdurend genietend van de mooie panorama’s.

Vrij middagmaal in Romanshorn, waarna we onze tocht verder zetten om juist voorbij de grens met Duitsland de binnenstad van Konstanz te bereiken. Deze historische stad, ooit het schouwtoneel van een belangrijk concilie, is bekend als bisschoppelijke zetel en universiteitsstad. Na een ruime pauze in de Altstadt fietsen we tot op de veerboot naar Meersburg en daarna tot in het wijnstadje Hagnau. Hier sluiten we onze schitterende fietstocht af en keren we per autocar terug naar het hotel in Friedrichshafen. Avondmaal en overnachting.

Dag 6: Friedrichshafen - Tielt.

Na het ontbijt, kunnen we nog even vergeten dat we terugreis aangevat hebben. We volgen de loop van de Rijn tot in Schaffhausen, waar we de Rheinfälle, één van de mooiste watervallen in Europa, gaan bewonderen. Daarna dwarsen we opnieuw het Zwarte Woud. Vrij middagmaal in het gezellige Freiburg. Over Duitse, Franse en Belgische snelwegen terug naar Tielt. Vrij avondmaal onderweg. We sluiten deze fietsvakantie in schoonheid af omstreeks 22u.

Moeilijkheidsgraad 1,5

De Bodenseeradweg is grotendeels vlak maar enkele malen zijn er korte, pittige klimmetjes te overwinnen. Voorzie een goede toer- of stadsfiets met enkele versnellingen of een elektrische fiets. Racefietsen met smallere bandjes zijn minder geschikt want enkele stukken van het parcours lopen over onverharde grindwegen.

COVID-19: belangrijke maatregelen i.v.m. de autocar:

 • We zorgen voor een volledig ontsmette en verluchte autocar. 
 • Bij het opstappen je handen ontsmetten met desinfecterende gel.
 • Eerste rij na chauffeur en gids worden niet ingenomen.
 • Iedereen krijgt een vaste zitplaats tijdens de volledige reis.
 • Het op- en afstappen verloopt steeds volgens een vast circulatieplan dat ter plaatse duidelijk wordt uitgelegd door de reisleider.
 • Tijdens de autocarrit is het dragen van een mondmasker verplicht.
 • Het toilet blijft verplicht gesloten. Voor uw comfort zorgen we voor voldoende tussenstops.
 • Tussen de zetels werden bewust geen tussenwanden geplaatst, omdat het net op gladde oppervlakken in kunststof is dat het virus langer overleeft en het ook geen afbreuk doet aan de verplichting van het dragen van een mondmasker.
 • Tijdens elke tussenstop wordt de autocar extra verlucht en worden alle oppervlakten waarmee u in aanraking komt ontsmet.
 • Blijf altijd voldoende afstand houden bij het laden en lossen van bagage en fietsen.
 • Tijdens het fietsen bewaren we voldoende afstand en respecteren we de nodige veiligheidsmaatregelen die op dat moment van kracht zijn.
 • Klanten die zich ziek voelen, vragen we om thuis te blijven! We zoeken samen naar een gepaste oplossing.