M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

De Römer-Lippe-Route

7 dagen  -  za 25 juli t/m vr 31 juli
Deze reis gaat door!
De Römer-Lippe-Route

Reisformule

Datum

7 dagen | za 25 juli t/m vr 31 juli 2020

Prijs per persoon

€ 834 op basis van 2 p. kamer
€ 135 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 6 x driegangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Gebruik veerponten.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotels ***

Voor deze etappereis logeren we telkens in gezellige en comfortabele 3-sterrenhotels. Deze zijn telkens zo dicht mogelijk bij de fietsroutes en in toeristische centra gelegen. Kamers met bad of douche, toilet, meestal TV en gratis Wi-Fi. Gevarieerde maaltijden en een dagelijks uitgebreid ontbijtbuffet geven je de nodige energie. Meestal ook oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Geschiedenis in een stroomversnelling beleven!

Onze jaarlijkse etappereis is meteen een nieuwkomer in het programma. De Lippe, de langste rivier van het Duitse Nordrhein-Westfalen, heeft sinds kort haar eigen fietsroute. Het traject loopt hoofdzakelijk over autovrije en goed bewegwijzerde fietspaden langs de rivier en over een voormalige heirbaan. Meer dan 2.000 jaar geleden bouwden de Romeinen hier heel wat legerplaatsen. Op talrijke plaatsen langs de Römer-Lippe-Route vind je nog heel wat overblijfselen ervan. Onze fietstocht wordt dan ook een reis doorheen een belangrijk tijdstip uit de Duitse en Europese geschiedenis. De Lippe heeft dan weer een blijvende stempel gedrukt op de gebieden langs haar oevers. De veelsoortige fauna en flora en de talrijke welvarende steden zijn hier een levend bewijs van. Deze fietsvakantie wordt dus een geslaagde combinatie van geschiedenis, architectuur, natuur ... en uiteraard het nodige plezier op de fiets! Radfahren Sie mit uns mit!

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Detmold.

We verlaten Tielt om 7u en rijden via het Nederlandse en Duitse autowegennet naar Detmold. Onderweg vrije koffiepauze en vrij middagmaal in een wegrestaurant. Aankomst in de loop van de namiddag. We brengen er alvast een bezoek aan het  Hermannsdenkmal. Dit monumentale gebouw met een hoogte van 53 m verwijst naar Hermann, één van de grondleggers van het Germaanse Rijk. 

Daarna nemen we de tijd voor een terrasje en de ontdekking van het historische hart van Detmold, cultuur- en muziekstad in het Teutoburger Wald. Intrek in ons centraal gelegen hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2: Detmold - Paderborn (ca. 50 km fietsen).

Na het ontbijt staan de fietsen klaar om onze eerste rit aan te vangen. We verlaten de vallei en trappen gezwind door tot bij de mythische Externsteine, een formatie zandstenen die abrupt uit het landschap oprijst. Hier steken we ook de heuvelkam over en gaat het traject van nu af aan in dalende lijn. In Bad Lippspringe ontdek je de Odinsauge, de geneeskrachtige bronnen waar de Lippe ontspringt. Vrij middagmaal.

’s Namiddags fietsen we verder langs de boorden van de Lippe naar de hanze- en universiteitsstad Paderborn. Bezoek aan de binnenstad waar de Dom de belangrijkste bezienswaardigheid is. Intrek in ons hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 3: Paderborn - Lippstadt (ca. 65 km fietsen).

Vandaag wordt het een heerlijke fietsdag op de Römer-Lippe-Route. Na het ontbijt verlaten we Paderborn via de residentiële wijk Schloss Neuhaus om daarna langs de boorden van de Lippesee te fietsen. We volgen nu een tijdje de vallei van de Lippe. Halte aan de Romeinse nederzetting in Anreppen. Vrij middagmaal. ’s Namiddags krijgen we opnieuw een gevarieerde route onder de wielen geschoven. Via de aspergenstad Delbrück, Zum Freien Stuhl en het kuuroord Badwaldliesborn bereiken we Lippstadt. Deze stad wordt ook wel het Venetië van Westfalen genoemd omwille van de vele zijarmen van de Lippe. Je vindt er heel wat oude woonhuizen in vakwerkstijl. Intrek in ons hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 4: Lippstadt - Hamm (ca. 70 km fietsen).

Ontbijtbuffet. Vanuit Lippstadt fietsen we verder doorheen de schitterende natuurlijke omgeving die de Lippe hier gevormd heeft. We bevinden ons nu in het noordelijke gedeelte van het Sauerland. In Lippeborg houden we halt voor een vrij middagmaal. 

’s Namiddags trappen we verder doorheen de bossen en langs kleine, gezellige plaatsjes langs de Lippe. Na Oberwerries steken we de rivier over, gebruik makend van een veerpont dat je zelf kan besturen. Meteen een amusante ervaring. We eindigen onze tocht met een ware verrassing, nl. de kleurrijke hindoetempel Sri Kamadchi Ampal in Hamm. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 5: Hamm - Haltern am See (ca. 80 km fietsen).

Neem gerust een stevig ontbijt want vandaag staat de koninginnenrit geprogrammeerd. Het wordt een fantastische fietstocht langs de Lippe waarbij het thema “water” een belangrijke rol speelt. Na een passage aan het Romeins kamp in Bergkamen blijven we trouw de loop van de Lippe volgen waar imposante sluizencomplexen indruk zullen maken. Vrij middagmaal onderweg. In Datteln, waar stilaan het Ruhrgebied opduikt, komen we voorbij het grootste kanalenknooppunt ter wereld. Hier komen 4 belangrijke waterwegen samen. Tenslotte brengt ons stalen ros ons naar Haltern am See, een gezellig stadje gelegen aan een uitgestrekt meer. Intrek in ons hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 6: Haltern am See - Xanten (ca. 75 km fietsen).

Ook vandaag gaan we er nog eens stevig tegenaan. Na het ontbijt springen we opnieuw de fiets op voor een tocht in het noordelijke Ruhrgebied. Langs voormalige Romeinse vestingen en een uniek natuurlandschap verlaten we Haltern en fietsen verder richting Rijnvallei. Vrij middagmaal in Gahlen.

We vervolgen via het Hunxerwald naar de voormalige Hanzestad Wesel waar de Lippe in de Rijn vloeit. Na een 10-tal km doorheen de Rijnvallei komen we in de Romeinse garnizoensstad Xanten aan. Je treft er nog heel wat overblijfselen uit deze periode aan. De stad is ook nauw verbonden met de Nibelungensage. Intrek in ons hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 7: Xanten - Emmerich am Rhein (ca. 45 km fietsen).

Na het ontbijt starten we de finale van deze etappereis. Het wordt een rustige, vlakke rit om te genieten van de Rijnvlakte en het omliggende landschap. Niettemin voorzien we nog een verrassing, nl. de oudste stad aan de Niederrhein, Rees. Langs diverse watervertakkingen bereiken we tenslotte de finish in Emmerich am Rhein, een gezellig plaatsje dichtbij de grens met Nederland. Vrij middagmaal. Na het inladen van de fietsen vertrekken we terug naar Tielt waar we omstreeks 20u aankomen. Je zal ongetwijfeld een koffer vol mooie herinneringen mee naar huis nemen.

Moeilijkheidsgraad 1,5

Deze fietsvakantie is voor elke fietser haalbaar. Enkel op dag 2 dienen we de heuvelrug van het Teutoburger Wald te overwinnen maar met een fiets met de nodige versnellingen of een e-bike lukt dit zeker. Van dan af gaat het bijna voortdurend in dalende lijn, de enkele kleine hoogteverschilletjes zijn nooit lang of inspannend. Het fietspad is niet volledig geasfalteerd, dus raden we een fiets met bredere banden of een extra rubberlaag aan.

COVID-19: belangrijke maatregelen i.v.m. de autocar:

 • We zorgen voor een volledig ontsmette en verluchte autocar. 
 • Bij het opstappen je handen ontsmetten met desinfecterende gel.
 • Eerste rij na chauffeur en gids worden niet ingenomen.
 • Iedereen krijgt een vaste zitplaats tijdens de volledige reis.
 • Het op- en afstappen verloopt steeds volgens een vast circulatieplan dat ter plaatse duidelijk wordt uitgelegd door de reisleider.
 • Tijdens de autocarrit is het dragen van een mondmasker verplicht.
 • Het toilet blijft verplicht gesloten. Voor uw comfort zorgen we voor voldoende tussenstops.
 • Tussen de zetels werden bewust geen tussenwanden geplaatst, omdat het net op gladde oppervlakken in kunststof is dat het virus langer overleeft en het ook geen afbreuk doet aan de verplichting van het dragen van een mondmasker.
 • Tijdens elke tussenstop wordt de autocar extra verlucht en worden alle oppervlakten waarmee u in aanraking komt ontsmet.
 • Blijf altijd voldoende afstand houden bij het laden en lossen van bagage en fietsen.
 • Tijdens het fietsen bewaren we voldoende afstand en respecteren we de nodige veiligheidsmaatregelen die op dat moment van kracht zijn.
 • Klanten die zich ziek voelen, vragen we om thuis te blijven! We zoeken samen naar een gepaste oplossing.