M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Duitse Oostzee

8 dagen  -  za 17 juli t/m za 24 juli
Nieuw!
Duitse Oostzee

Reisformule

Datum

8 dagen | za 17 t/m za 24 juli 2021

Prijs per persoon

€ 1148 op basis van 2 p. kamer
€ 252 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 7 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Gebruik van veerponten.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken (dagelijks kan er ter plaatse ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotels ***

Tijdens de reis opteren we voor 3 verblijfshotels om telkens van hieruit de mooiste fietstochten in de omgeving te maken. Alle hotels zijn uitgerust met het comfort dat je heden ten dage als toerist mag verwachten. Kamers met bad of douche, toilet, TV, Wi-Fi-verbinding … De avondmalen bestaan er telkens uit 3-gangen met ofwel keuzemenu ofwel gedeeltelijk buffet. ’s Morgens voorzien we een uitgebreid buffet om je de nodige vitaminen voor elke fietstocht te laten opdoen. In elk hotel mogelijkheid tot opladen van elektrische fietsen. 

Bekijk hier de online voorstelling van deze fietsvakantie.

De Duitse Oostzeekust is misschien nog niet zo heel bekend bij de Vlaamse toerist. Nochtans biedt de regio heel wat om de vakantiefietser te boeien: een aangenaam, zomers klimaat, zilverwitte stranden, krijtrotsen, idyllische vissersdorpjes, enkele interessante Hanzesteden en vooral een goede fietsinfrastructuur. Deze bestemming kon dan ook niet langer ontbreken op ons programma. We kozen voor 2 verblijfplaatsen, nl. Wismar en Stralsund om van daaruit de mooiste fietstochten langs de Oostzee en in het binnenland te maken. Ook Rügen, het grootste eiland van Duitsland, ontbreekt niet op het parcours. Op de terugweg verkennen we zelfs kort nog de Lüneburger Heide. Deze nieuwe fietsvakantie bezorgt je ongetwijfeld een voorraad verrassende en fantastische fietservaringen.

De Duitse Oostzee klinkt veel mensen onbekend in de oren. Dit filmpje toont je alvast de sfeer van deze prachtige fietsvakantie: https://youtu.be/l7_O1pufHh0 

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Wismar.

Vertrek om 6u30 vanuit Tielt. Via het Duitse snelwegennet rijden we naar Wismar. Deze haven- en handelsstad ligt direct aan de Oostzee en staat sedert 2002 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Onderweg vrij middagmaal. Intrek in hotel Park Inn. Avondmaal en overnachting. 

Dag 2: Boltenhagen - Lübeck (ca. 65 km fietsen).

Na het ontbijt brengt de autocar ons in de nabijheid van het voormalige vissersdorp Boltenhagen. Van hieruit begeven we ons een eerste keer op de Ostseeradweg. Dit fietspad volgt zoveel mogelijk de kust maar af en toe trekken we even kort het binnenland in. We fietsen doorheen het natuurreservaat Brooker Wald, gekend om zijn unieke fauna en flora, naar Priwall. Hier nemen we de veerpont naar Travemünde. In dit leuke stadje geniet je van een prachtig zicht op de zee en een terrasje langs de haven. Vrij middagmaal.

We trappen nog een 20 km verder tot in Lübeck, de Koningin van de Hanze en deel uitmakend van het Unesco  Werelderfgoed. We fietsen de binnenstad in via de meer dan 500 jaar oude Holstenpoort, hét symbool van de stad. Na het bezoek terug naar Wismar per autocar. Avondmaal en overnachting.

Dag 3: Schwerin en Schweriner See - Wismar (ca. 70 km fietsen).

Vandaag fietsen we een dag het binnenland in. Na het ontbijt zet de autocar koers richting de mooie Hanzestad Schwerin. Zo komen we vrij vlug in het merengebied dat deze stad omringt. Het parcours is zachtgolvend tot vlak. Via de boorden van de Schweriner See komen we na ongeveer 25 km in Schwerin, waar we een verkenningsronde doorheen deze merkwaardige stad maken. De statige panden, vakwerkhuizen en het immense sprookjeskasteel zullen je zeker verrassen. Vrij middagmaal. Schwerin is een stad tussen en in het water, veel water zelfs, want 7 meren omzomen de stad. Bij het terugfietsen naar Wismar zijn we bijna voortdurend omgeven door uitzichten op de oevers van meren, kanaalbeddingen en moerasgebieden. De laatste kilometers van vandaag brengen ons zachtjes dalend tot aan het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4: Wismar - Kühlungsborn (ca. 50 km fietsen) - Stralsund.

Na het ontbijt verlaten we Wismar en begeven we ons verder op de Ostseeradweg. We fietsen noordoostwaarts en passeren zo het eiland Poel, een paradijs voor vogels en plantengroei. Tijdens deze tocht maken we kennis met het typische Boddenlandschap van zandbanken, landtongen, lagunes, riet en duinen.

Vrij middagmaal in Ostseebad Rerik met haar pittoreske vissershaven vol schattige witte huizen met knalrode daken. ’s Namiddags fietsen we naar Kühlungsborn waar de zeepromenade de nostalgie en grandeur van de 19de eeuw uitstraalt. Na een verkwikkende pauze gaat het verder naar Heiligendamm, de oudste zeebadplaats van Duitsland. We ronden de rit af in Bad Doberan. Van hieruit per autocar naar onze volgende verblijfplaats, nl. Stralsund. Intrek in hotel Baltic Stralsund. Avondmaal en overnachting.

Dag 5: Insel Rügen (ca. 55 km fietsen).

Het Insel Rügen oefent een speciale aantrekkingskracht uit op elke bezoeker en is ideaal voor de fietser want het is nagenoeg autoluw. Na het ontbijt rijden we met de autocar over de dam in de Strelasund naar het Nationalpark Jasmund. Nabij de Kaiserstuhl worden de fietsen uitgeladen. De krijtrotsen die hier uit de zee oprijzen zijn hét symbool van Rügen. Doorheen een prachtig natuurkader naar Sassnitz en de kolos van Prora, een gigantisch bouwwerk uit de Naziperiode dat ons confronteert met de grootheidswaanzin van dit regime. De pauze in de luxueuze badstad Binz is dan ook een ware verademing.

’s Namiddags zoeken we het binnenland van het eiland op. We laten rustige wegen onder de wielen schuiven tot in de klassieke Residenzstadt Putbus. De witte huizenrijen langs het “circus” dragen er zeker onze bewondering weg. Deze toprit eindigt aan de haven van Lauterbach. Terug per autocar naar het verblijfshotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 6: Greifswald - Insel Usedom (ca. 75 km fietsen).

Na het ontbijt rijden we oostwaarts naar de universiteitsstad Greifswald om er de volgende etappe van deze prachtige fietsvakantie aan te vangen. Van hieruit volgen we grotendeels de boorden van de Ryck-rivier om dan verder oostwaarts in Freest de veerboot naar Peenemünde te nemen. Deze plaats is van groot belang geweest voor de hedendaagse technologische ontwikkeling want hier werden de eerste V2-raketten getest.

Na het vrij middagmaal fietsen we, gedeeltelijk parallel met de kustlijn van het eiland Usedom, verder zuidwaarts. Via de mooiste villa’s en gouden stranden van de drie keizerlijke spa’s bereiken we Ahlbeck waar onze rit eindigt in de nabijheid van de historische klok die toegang geeft tot de mooie Seebrücke. Terug naar Stralsund per autocar. Avondmaal en overnachting.

Dag 7: Stralsund - Lüneburg - Amelinghausen (ca. 40 km fietsen) - Visselhövede.

Na een vroeg ontbijt verlaten we Stralsund en volgen de snelwegen naar Lüneburg, de stad die zijn naam schonk aan het natuurgebied Lünebürger Heide. Ook cultureel heeft deze plaats, als vroegere belangrijke zouthandelsstad voor de Hanze, vandaag nog heel wat te bieden. Een ideale plaats dus voor het vrije middagmaal en ook een prima uitvalsbasis voor de finaletocht van deze schitterende reis. We fietsen rustig doorheen de zuidwestelijke flank van het omliggende heidegebied naar Salzhausen en als we dan wat zuidelijker in Amelingshausen aankomen, hebben we toch weer bijna 40 km op de teller staan. Meer moet dat niet zijn voor vandaag en nadat de fietsen ingeladen zijn, zoeken we in Visselhövede het Jeddinger Hof hotel op. Intrek, avondmaal en overnachting.

Dag 8: Visselhövede - Tielt.

We nemen nog rustig de tijd voor een lekker ontbijt om daarna de terugweg naar Tielt aan te vangen. Vrij middagmaal onderweg. Thuiskomst in Tielt omstreeks 20u.

Moeilijkheidsgraad 1,5

De dagelijkse fietstochten vergen toch enig trapvermogen en ervaring omwille van de afstand, het soms golvende terrein en de wind die af en toe zorgt voor de nodige verfrissing. Onderweg zijn er ook enkele kortere hellingen te overwinnen. De gebruikte wegen zijn hoofdzakelijk verhard maar eerder verkeersarm. Een degelijke stadsfiets met de nodige versnellingen of een e-bike zorgen ervoor dat je deze fietsvakantie bijna moeiteloos kan afwerken.