M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Fietsen in Bourgondië

Reisformule

Datum

7 dagen | za 3 augustus t/m vr 9 augustus 2019

Prijs per persoon

€ 865 op basis van 2 p. kamer
€ 184 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 6 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Inkomgelden van alle vermelde bezoeken en wijndegustatie.

Niet inbegrepen

Tafeldranken en middagmalen.

Hotels ***

Omwille van het uitgestrekte karakter van Bourgondië heeft deze reis 2 uitvalsbasissen, nl. Hostellerie d’Aussois in Semur-en-Auxois en hotel Carline in Beaune. Beide hotels beschikken over kamers met bad of douche, toilet, TV en bar. Na elke fietstocht kan je er genieten van een drankje aan het openluchtzwembad of een verfrissende duik nemen. Gratis Wi-Fi en oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Een mix van cultuur, geschiedenis, natuur en fietsen.

De wegen van Vlaanderen en Bourgondië hebben elkaar in de loop van de geschiedenis meermalen gekruist. Er is dan ook een zekere verbondenheid tussen beide regio’s. Net als Vlamingen weten de Bourgondiërs wat het goede leven betekent. Hun art de vivre staat in het teken van genieten. Dat is precies hetgeen wat we met deze fietssensatie op het oog hebben. Met meer dan 800 km fietspaden is Bourgondië uitgegroeid tot een heus fietsparadijs. Deze reis is opgevat als een mix van cultuur, geschiedenis, natuur en fietsen. We kiezen bewust voor iets kortere dagtrajecten om belangrijke bezienswaardigheden uit de streek te bezoeken of om van de gezellige plaatsjes te genieten. We fietsen vooral over jaagpaden langs het Canal de Bourgogne of op voormalige spoorwegen of door  wijngaarden. Deze reis wordt dus genieten met een hoofdletter!

Reisprogramma.

Dag 1: Tielt - Fontenay - Semur-en-Auxois (ca. 25 km fietsen).

Vertrek om 6u30 vanuit Tielt. We volgen de Franse snelwegen over Reims, Troyes en Montbard tot in Fontenay. Onderweg vrije koffiepauze en vrij middagmaal. De abdij van Fontenay is één van de oudste cisterciënzerkloosters in Europa, gesticht in 1118 door Bernard van Clairvaux. De schitterende Romaanse gebouwen zijn nog steeds in perfecte staat. Terwijl de fietsen klaargezet worden, brengen we een bezoek aan dit meesterlijke bouwwerk, dat eveneens behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Daarna fietsen we zachtjes de heuvel af tot aan het jaagpad langs het Canal de Bourgogne dat we nu zo’n 25 km volgen. In de omgeving van Pouillenay wacht de autocar ons op voor de verplaatsing naar Semur-en-Auxois. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2: Pouilly-en-Auxois - Pouillenay (ca. 45 km fietsen).

Na het ontbijt vertrekken we per autocar naar Pouilly-en-Auxois. Hier ligt de start van de 2de rit langs het Canal de Bourgogne. In licht dalende lijn volgen we er het mooiste en aantrekkelijkste gedeelte. Via het kasteel van Choisseul en de groene vlakte gaat het naar Saint-Thibault. We verlaten even het kanaal om er het gotische kerkje te bezoeken. Vrij middagmaal in Pont Royal.

’s Namiddags trappen we gezwind verder en blijven trouw de loop van het kanaal volgen tot nabij Pouillenay. Net als gisteren staat de autocar er klaar om ons naar Semur-en-Auxois te brengen. Hier word je vergast op een rondleiding in het middeleeuwse centrum van dit gezellig stadje. Wie het verkiest kan echter doorfietsen vanaf Pouillenay tot aan het hotel, weliswaar via een oplopende weg (ca. 10 km extra). Avondmaal en overnachting.

Dag 3: Commarin - Vallée d’Ouche - Dijon (ca. 60 km fietsen).

Ontbijtbuffet. Vandaag wordt het een overgangsrit tussen noordelijk en zuidelijk Bourgondië. Onze etappe vertrekt nabij Commarin, gelegen op de waterscheidingslijn. We brengen er een bezoek aan het prachtige kasteel om daarna naar de Vallée d’Ouche te fietsen. Het kanaal baant zich hier een weg tussen pittoreske dorpjes, Romaanse bruggetjes, bossen, tuintjes en sluizen.

Vrij middagmaal in Pont d’Ouche. Deze vallei is één van de lieflijkste in Bourgondië en de rit van vandaag zal je dan ook erg bekoren. De tocht eindigt nabij Dijon. Van hieruit verplaatsen we ons per autocar naar Beaune, de toeristische hoofdstad van Bourgondië. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 4: Beaune - Voie de Vignes - Canal du Centre - Chalons sur Saône (ca. 50 km fietsen).

Na een stevig ontbijt gaan we vandaag al fietsend op zoek naar de Bourgondische wijnen. We maken een verrukkelijke tocht op de Voie de Vignes. Je doorkruist er de Côte de Beaune op weggetjes die door de wijnboeren gebruikt worden. Je ontdekt er meteen het erfgoed van deze streek in de talrijke wijndorpen en -kastelen met grote faam zoals Pommard, Meursault en Puligny-Montrachet.

We passeren ook voorbij het kasteel uit de bekende film “La Grande Vadrouille”. Na het vrij middagmaal in Santenay buigen we af naar de Voie Verte langs het Canal du Centre. Dit is een zo goed als vlak parcours op een voormalig jaagpad dat ons naar Chalons-sur-Saône brengt. Ondertussen zullen de talrijke pleziervaartuigen gezapig voorbijglijden. Per autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 5: Givry - Cluny (ca. 45 km fietsen).

Ontbijtbuffet. We begeven ons per autocar naar Givry. Hier gaan we fietsen op één van de meest geliefde voie vertes in Frankrijk, opnieuw doorheen het wijngebied. Onze eerste halte is het kasteel van Cormatin, een uniek voorbeeld van Lodewijk XIII-stijl met sierlijke decoraties en schitterende tuin. Hier leefde men werkelijk als God in Frankrijk! Wie het verkiest kan ondertussen een extra lus maken naar het Romaanse kerkje van Chapaize. Je krijgt er dan wel een extra 15 km over heuvelachtig parcours onder de wielen. Vrij middagmaal.

We trappen nu verder door naar de abdij van Cluny. Hier verrees in 910 de grootste kerk van de toenmalige christelijke wereld. Na het bezoek aan de overblijfselen van deze site worden de fietsen ingeladen om daarna per autocar door te rijden tot bij een plaatselijke wijnboer. Hier kan je proeven van al het heerlijks uit de streek. Terug naar Beaune voor avondmaal en overnachting.

Dag 6: Canal du Centre - Maçon - Tournus (ca. 55 km).

Vandaag staat de finale van onze fietsverkenning in Bourgondië geprogrammeerd. We starten met een ritje van ca. 10 minuten doorheen “le bois clair”, de langste fietstunnel in Europa. We volgen nu opnieuw een stuk langs het jaagpad van het Canal du Centre. Onderweg merken we de rotsformaties van Solutré en Vergisson op. Deze steken boven de wijngaarden rond Maçon uit. Vrij middagmaal.

Ons laatste traject volgt de loop van de Saône tot in Tournus. Terwijl de fietsen er definitief ingeladen worden, kan je er genieten van de heerlijk mediterrane sfeer in het gezellige plaatsje. Terugrit naar Beaune voor avondmaal in een plaatselijk restaurant en overnachting in ons hotel.

Dag 7: Beaune - Tielt.

We genieten nog van het ontbijtbuffet om daarna een bezoek aan Beaune te brengen. Uiteraard staat een bezoek aan het Hospice de Beaune, wijd en zijd gekend voor zijn veelkleurig dak en opgericht als hospitaal voor de armen op het programma. Net voor de middag vangen we dan de terugreis aan. Onderweg vrij middagmaal in een wegrestaurant. Thuiskomst omstreeks 20u45.

Moeilijkheidsgraad 2

Het eerste deel van deze fietsreis volgt hoofdzakelijk vlakke verharde of semi-verharde wegen langs het Canal de Bourgogne. Ten zuiden van Beaune zijn de trajecten iets heuvelachtiger met korte haalbare hellingen op verharde wegen waardoor er af en toe wat meer trapvermogen gevraagd wordt. Een toerfiets met versnellingen of e-bike komen van pas. Iets smallere bandjes zijn af te raden.