M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Fietsen in Friesland

Reisformule

Datum

5 dagen | wo 31 juli t/m zo 4 augustus 2019

Prijs per persoon

€ 638 op basis van 2 p. kamer
€ 157 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension: d.i. 4 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Sloepentocht dag 3.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotel ****

Hotel Galamadammen is uniek gelegen tussen 2 Friese meren, nl. de Morra en de Fluessen en op een steenworp van diverse elfstedenstadjes. Het beschikt over ruime en moderne kamers met bad of douche, toilet, koffie/thee faciliteit, TV en Wi-Fi. Er is zelfs een eigen jachthaven aan het hotel verbonden. Vanop het terras aan het water geniet je bij een drankje van het zicht op de voorbijvarende bootjes. Je kan er ontspannen in de sauna, solarium en het zwembad. Eén van de best beoordeelde hotels in
Friesland! Oplaadpunt voor e-bikes.

Puur Fries fietsplezier in alle rust.

Friesland mag dan wel deel uitmaken van Nederland, het is toch wel de meest eigenzinnige provincie van ons buurland. Men spreekt er een eigen taal en het is er veel minder druk dan in de rest van Nederland. Friesland is ook het land van meertjes, plassen, kanalen, blauwe luchten, witte wolken, weidse landschappen, typische boerderijen en schattige, kneuterige dorpjes. M.a.w. een eldorado voor de recreatieve fietser op zoek naar dat zalige gevoel van rust en ruimte. Door al dat fraais kronkelt een royaal netwerk van uitstekende en goed onderhouden fietsroutes. Friesland staat dan ook voor puur fietsplezier en eenmaal je er de smaak van te pakken hebt, laat deze je niet meer los.

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Afsluitdijk - Makkum - Koudum. (ca. 35 km fietsen).

We verlaten Tielt om 6u30. Vrije koffiepauze onderweg. Nabij de sluizen van Kornwerderzand op de Afsluitdijk worden de fietsen uitgeladen voor onze eerste fietstrip in Friesland. Al trappend begeven we ons naar Makkum. Dit stadje is als het ware een openluchtmuseum en zal je zeker en vast bekoren. 

Vrij middagmaal. ’s Namiddags volgen we de kustlijn van het IJsselmeer tot Gaast. Verder over de voormalige zeedijk naar Workum waar we even pauzeren. Het stadje wordt gekenmerkt door de typisch Friese huizen en gebouwen. Zo bereiken we tenslotte Koudum waar ons verblijfshotel gelegen is. Intrek, avondmaal en overnachting.

Dag 2: Rondrit Zuid-Friesland. (ca. 65 km fietsen).

Na het ontbijt vertrekken we per fiets voor een heuse rondrit in de streek. Hierbij maken we gebruik van het uitstekende knooppuntennetwerk. Via het Slotermeer en ontelbare dorpjes met typisch Friese namen komen we tegen de middag in Sneek aan. Dit stadje is na Leeuwarden de belangrijkste elfstedenstad. Het is doorkliefd met grachten en biedt je heel pittoreske uitzichten.

Vrij middagmaal en tijd om het stadje rustig te bezoeken. ’s Namiddags keren we dan op een rustig tempo over landelijke wegen terug naar het hotel. We fietsen o.a. voorbij de houtsnijmolen “De Rat” in IJlst. Weiden, water, lucht en af en toe de wind zullen er je trouwe metgezel zijn. Avondmaal en overnachting.

Dag 3: Lytse Marrenroute. (ca. 40 km fietsen).

Na de langere tocht van gisteren houden we het vandaag bij een kortere etappe. Niettemin zal het een zeer aangename en plezante dag worden. Na het ontbijt zorgen we eerst voor een verrassende activiteit op het water waarbij je stuurmanskunsten zeker van pas zullen komen.

Na het vrij middagmaal starten we dan een fietstocht van ca. 40 km op de Lytse Marrenroute. Wie van weidse vergezichten houdt, komt hier goed aan z’n trekken. Wil je Friesland ervaren, dan moet je deze rit zeker gereden hebben. In de karakteristieke dorpjes lijkt de tijd wel stilgestaan te hebben. Uiteraard is onderweg een halte voor een natje en droogje voorzien. Avondmaal en overnachting.

Dag 4: Elfstedenronde. (ca. 60 km fietsen).

Ontbijtbuffet. De Elfstedentocht is zowat het internationaal uithangbord van Friesland. Tijdens onze fietstrip van vandaag besteden we dan ook aandacht aan deze heroïsche schaatswedstrijd. Af en toe kruisen we de route van deze tocht en zal onze begeleider je één en ander hierover vertellen. Vanuit het hotel fietsen we gezwind naar Hindeloopen. Hier zijn talrijke kunstenaars aan het werk die kleurrijk schilderwerk op hout maken. Via het fietspad langs de pittoreske kust van het IJsselmeer bereiken we Stavoren. Vrij middagmaal.

’s Namiddags blijven we de kustlijn volgen en uiteraard voel je er de zilte zeelucht en de zeebries. Van Oudemirdum af trappen we op rustige wegen kriskras door de zingende bossen van het Gaasterland. Na alweer een prachtige fietsdag bereiken we ons verblijfshotel in Koudum. Avondmaal en overnachting.

Dag 5: Koudum - Sloten - Koudum - Tielt. (ca. 35 km fietsen).

Na het ontbijt is het tijd om Friesland te verlaten. Echter niet zonder eerst nog een laatste hoogtepunt aan ons fietsavontuur toe te voegen. Over stille dorpjes als Aldegea en Balk gaat het naar Sloten, het kleinste van de elf Friese steden, maar daarom niet het minste! We fietsen er tussen de talrijke kanaaltjes, afwateringswegen, weiden en doorheen de bossen. Zelfs in het “binnenland” vind je er af en toe dijken.

Na het vrij middagmaal en nadat de fietsen ingeladen zijn, vatten we de terugweg aan. Dwars door Nederland rijden we naar de omgeving van Breda voor een vrije avondstop. Onderweg kan je samen met de medereizigers herinneringen en anekdotes aan deze prachtige en onvergetelijke fietsvakantie ophalen. Thuiskomst tegen 21u30.

Moeilijkheidsgraad 1

Friesland is zo goed als biljartvlak. Een bruggetje vormt af en toe een “hindernis” op het parcours. De wind zorgt er zelfs regelmatig voor een duwtje in de rug. Een basisconditie en degelijke fiets volstaan om de beschreven tochten af te fietsen. Smallere banden zijn mogelijk indien je gebruik maakt van een kwaliteitsbuitenband vanwege enkele onverharde wegen.