M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Fietsen langs de Atlantische Kust

Meerdere afreisdata beschikbaar
Volzet
2 afreizen!
Fietsen langs de Atlantische Kust

Afreisdata voor deze reis

7 dagen | zondag 4 juli t/m zaterdag 10 juli 2021 [VOLZET]
7 dagen | zondag 5 september t/m zaterdag 11 september 2021 [VOLZET]

Prijs per persoon

€ 939 op basis van 2 p. kamer
€ 272 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 6 x 3-gangenavondmaal met water en koffie, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Inkom Corderie Royale, degustatie oesters en boottocht Marais Poitevin.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken. (dagelijks kan er ter plaatse vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel ***

Voor deze fietsvakantie verblijven we in het Ibis Styles Thalasso Hotel in Châtelaillon-Plage. Dit recente hotel ligt op wandelafstand van de zee. Het hotel heeft een aparte design-look geïnspireerd op de kleuren van de oceaan. De heldere kamers bieden alle comfort zoals bad of douche, toilet, haardroger, airco en onbeperkte Wi-Fi. Als hotelgast heb je gratis toegang tot de faciliteiten van het bijhorende thalassocentrum. ’s Avonds driegangenmaaltijden in het hoteleigen restaurant “La Grande Terrasse”. Hier wacht ’s morgens een zeer uitgebreid ontbijtbuffet. Fietsgarage met oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Fietsen in de zonnige sfeer van het zuiden!

Deze fietsvakantie brengt je naar een verrassend stukje Frankrijk waar massatoerisme een nog onbekend begrip is. De Charente-Maritime grenst aan de Atlantische Oceaan en biedt dan ook een zacht en mild klimaat. Mede door deze ligging is het zelfs de 2de zonnigste regio in Frankrijk. Het is een uitgelezen bestemming voor een fantastische fietservaring omwille van het vlakke en steeds wisselende landschap, de nabijheid van de zee, autoluwe wegen, goede infrastructuur, veel bezienswaardigheden en de lokale gastronomie. Daarenboven gaan we ook twee maal fietsen op een eiland wat op zich al een heel aparte belevenis is. In 2020 was de regio trouwens 2 dagen gastheer voor de Tour de France. Zeker is dat je met een koffer vol schitterende herinneringen thuiskomt!

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Châtelaillon-Plage.

Nadat alle fietsen ingeladen zijn, verlaten we Tielt om 6u. Via het Franse autowegennet brengt de autocar ons naar onze verblijfplaats Châtelaillon-Plage, nabij La Rochelle. Onderweg pauze voor vrij ontbijt en vrij middagmaal in wegrestaurants. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2: Châtelaillon-Plage - Fouras - Rochefort (ca. 40 km fietsen).

Na het ontbijt vertrekken we voor een tocht langs de Atlantische kust. Onze eerste halte wordt Fouras waar we ons op de zeedijk begeven om zo naar het uiterste punt van het schiereiland, slechts een straat breed, te fietsen. Je geniet er dan ook van wondermooie panorama’s over de zee en het zicht op het beroemde Fort Boyard. Vrij middagmaal. 

In de namiddag rijden we op een gezapig tempo langs de kust en de monding van de Charente tot in Rochefort, waar we een bezoek brengen aan de Corderie Royale. Hier zie je hoe koorden en netten, bestemd voor de visserij, gemaakt worden. Ooit was dit de grootste fabriek in Europa. De fietsen worden in de trailer gezet en we keren per autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 3: Île d’Oleron (ca. 50 km fietsen).

Ontbijtbuffet. De autocar brengt ons naar de Bourcefranc-le-Chapus. Van hieruit fietsen we letterlijk over de oceaan, gebruik makend van de brug die het vasteland met het Île d’Oléron verbindt. Het tweede grootste eiland van Frankrijk beschikt over zo’n 160 km goed uitgeruste fietspaden. Vlakke wegen, zachte wind, de zon en aardige landschappen kenmerken dit prachtige eiland waar we naar hartenlust zullen rondfietsen.Saint-Pierre d’Oléron is het verste punt op onze tocht. Vrij middagmaal. Op de terugweg naar het vasteland proeven we de ‘beste’ oesters van Frankrijk bij een lokale producent. Per autocar terug naar het verblijfshotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 4: Châtelaillon-Plage - La Rochelle - Marans (ca. 40 km fietsen).

Vandaag wordt het opnieuw een hoogdag! Na het ontbijt starten we onze tocht aan het hotel op dezelfde plaats waar een rit in de Tour van 2020 vertrok. Kriskras fietsend doorheen Châtelaillon-Plage gaat het naar de boorden van de Atlantische Oceaan. De zilte zeelucht en de zachte bries geven je de nodige energie om tot in het hartje van La Rochelle te fietsen. La Rochelle kende als  havenstad een rijk verleden en dat merk je nog steeds aan de aristocratische vakwerkhuizen en de machtige Tour Saint-Nicolas.

Vrij middagmaal en bezoek aan de binnenstad, één van de meest schilderachtige in deze omgeving. Via het natuurreservaat van de Baie de l’Aiguillon fietsen we in de namiddag over geheel vlakke wegen tot de omgeving van Marans. Terug naar Châtelaillon per  autocar. Avondmaal en overnachting.

Dag 5: Le Marais Poitevin (ca. 55 km fietsen).

Na het ontbijt rijden we per autocar naar het binnenland. Het Marais Poitevin is het op één na grootste moerasgebied in Frankrijk. Eigenlijk is het een zee-inham die tijdens de Middeleeuwen door monniken drooggelegd werd. Zo ontstond er mettertijd een  paradijselijk gebied met rustige en grotendeels autovrije wegen. De streek wordt ook het Vénise Verte genoemd omwille van het vele groen. We starten in Courçon. Via de omgeving van Damvix fietsen we langs de Sèvre en ontelbare kanaaltjes naar Coulon, gelabeld als één van ‘les plus beaux villages en France’.

Na het vrij middagmaal rijden we richting Arçais waar we de fietsen even opzij zetten voor een amusant boottochtje. Daarna verder doorheen het moeras terwijl je geniet van de schoonheid van de natuur. Het water, de bootjes en de talrijke bruggetjes vormen er een pittoresk schouwspel. Zo komen we terug in Courçon van waaruit we per autocar terug naar Châtelaillon-Plage rijden. Avondmaal en overnachting in het verblijfshotel.

Dag 6: Île de Ré (ca. 70 km fietsen).

Afsluiten doe je met een hoogtepunt en in stijl. Na het ontbijt maken we een korte verplaatsing per autocar naar het Île de Ré, in 2020 nog aankomstplaats in de Tour de France. Net voor de spectaculaire brug worden de fietsen klaargezet voor de koninginnenrit van deze fietsvakantie. We volgen er de gemarkeerde fietspaden langsheen zoutpannen, bossen, witte huisjes met oranje daken, vissershaventjes, de prachtige zandstranden en zelfs wijngaarden. We passeren meerdere lieftallige dorpjes zoals Rivedoux-Plage, La Flotte en de hoofdstad Saint-Martin-de-Ré. Zo bereiken we uiteindelijk de Phare des Baleines op het uiterste puntje van het eiland. Vrij middagmaal onderweg. Eens terug over de brug worden de fietsen ingeladen en keren we terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 7: Châtelaillon-Plage - Tielt.

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Na het ontbijt rijden we met spijt in het hart maar met een valies vol mooie herinneringen terug naar Tielt. Onderweg vrij middagmaal en avondsnack in een wegrestaurant. Thuiskomst omstreeks 21u30.

Moeilijkheidsgraad 1

De gevolgde trajecten zijn zo goed als vlak, maar een lichte helling is niet uitgesloten. Er kan ook af en toe wat wind zijn maar dit is dan eerder een zachte en soms verkoelende zeebries. Een stadsfiets of toerfiets met enkele versnellingen volstaat. Fietsen met iets smallere banden zijn eveneens geschikt.