M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Italiaanse lentetocht

Reisformule

Datum

8 dagen | za 30 mei t/m za 6 juni 2020

Prijs per persoon

€ 1182 op basis van 2 p. kamer
€ 110 toeslag 1 p. kamer

Belangrijk: Inschrijven kan tot ten laatste 28 februari. Vanaf dan op aanvraag.

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 7 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Lijnvlucht Brussel - München.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotels ***(*)

We verblijven in goede 3* hotels met alle moderne comfort op de kamers.

Fietsen door Süd-Tirol langs het Gardameer naar Verona.

Met deze nieuwe fietsvakantie verleggen we duidelijk onze grenzen: voor het eerst fietsen we op meer dan 1000 km van Tielt en dus kunnen we zonder vliegschaamte het grootste deel van de heenreis met het vliegtuig afleggen. Het wordt een uniek fietsavontuur langs o.a. de Adige-rivier, omgeven door een grandioos bergdecor, appelboomgaarden, wijngaarden…. en onderweg ontdekking van bekende en minder gekende Italiaanse stadjes. Kortom, een niet te missen fietsbeleving!

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - vlucht München - Nauders.

Vertrek uit Tielt om 5u30 naar Brussels Airport. Als we op de luchthaven van München geland zijn, wacht de vertrouwde Meibloembus er ons op en dan rijden we nog ongeveer 300 km tot aan hotel Tirolerhof in Nauders, dichtbij het drielandenpunt waar Oostenrijk, Zwitserland en Italië aan elkaar grenzen. 

Dag 2: Nauders - Levico Terme (ca. 75 km fietsen).

De bus brengt ons over de Reschenpas, het hoogste punt van de route en vandaar zetten we op Italiaans grondgebied de afdaling in en een 30-tal km verder laden we de fietsen uit. Onmiddellijk kunnen we de schitterende fietsroute langs de Adige-rivier volgen. Het fietspad leidt ons meestal licht bergaf dwars doorheen talloze appelboomgaarden. Tegen de middag komen we zo in de heel mondaine kuurstad Merano, waar de beroemde keizerin Sissi destijds zo graag verbleef.

Na de vrije middagpauze kunnen we rustig peddelend onze ogen de kost geven want zowel links als rechts van de route blijven de bergtoppen elkaar opvolgen. We laten Bolzano links liggen en afhankelijk van de timing volgen we de fietsroute tussen de typische pergola-wijngaarden nog even verder. Eens de fietsen zorgvuldig in de aanhanger gezet zijn, brengt de chauffeur ons nog een uurtje zuidelijker, tot in Levico Terme, waar we aan het meer drie nachten in hotel Florida verblijven.

Dag 3: Levico Terme - Bassano del grappa (ca. 70 km fietsen).

Vandaag kunnen we meteen vanaf het hotel beginnen fietsen. De nog redelijk onbekende “pista ciclabile del Valsugana” volgt de loop van het Brenta-riviertje en na een goed uur ontspannend fietsen, komen we in het gezellige stadje Borgo Valsugana. Even pauzeren om daarna door een prachtig natuurgebied onze ontdekkingstocht verder te zetten. De vallei waar we doorheen fietsen wordt steeds smaller en de rotswanden die ons begeleiden steeds ruiger. Wat een fascinerende tocht is dit!

Na de middagpauze volgen we op een heel rustig weggetje de Brenta-rivier tot aan het eindpunt van de route in Bassano del Grappa. Over de eeuwenoude houten Ponte dei Alpini - een meesterstuk van de beroemde architect Palladio, bereiken we het centrum van dit mooie en sympathieke stadje. De Via dei Martiri, een eerbetoon aan de slachtoffers van WO II, leidt ons naar de bus. We bergen onze fietsen op en via de expressweg naar Trento komen we weer heel vlot terug aan het hotel in Levico Terme.

Dag 4: Riva del Garda (ca. 50 km fietsen).

Ook vandaag verkennen we een nieuwe fietsroute langs een rivierbedding. De bus brengt ons in een goed halfuur tot in Terlago en daar kunnen we weer onmiddellijk genieten van een uniek fietslandschap. Slechts een tweetal keer loopt het pad even bergop maar voor het overgrote deel van de weg zien we enkel de tegenliggers zwoegend klimmen terwijl we ons rustig kunnen laten bollen... Hou de remmen toch in aanslag want hier en daar kronkelt het pad nogal scherp en venijnig naar beneden.

Na de middag duurt het echt niet lang meer voor we in Torbole de noordelijke oever van het Gardameer bereiken. We volgen nog een paar kilometer de “kustlijn” en komen zo in het mondaine, mooie Riva del Garda. We laden de fietsen in, en daarna nemen we nog even rustig de tijd om deze zo bekende toeristische topper te gaan verkennen. Busrit terug naar hotel in Levico Terme.

Dag 5: Avio - Rivoli Veronese - Verona (ca. 55 km fietsen).

We verlaten vandaag het Lago Di Levico en zetten voorbij Trento via de snelweg koers naar het zuiden. Na een uurtje op de bus starten we een nieuwe toprit. In een groen berglandschap volgen we eerst weer de Adige-rivier en daarna fietsen we tussen de talloze wijngaarden verder langs het Beffine-kanaal. In de buurt van Rivoli-Veronese moeten we even recht op de trappers staan om boven op de heuvelrug even te mogen uitrusten... Daarna grotendeels bergaf en weer verder langs het kanaal tot in Bussolengo. Nu zijn we nog maar een 15-tal km meer verwijderd van Verona, waar we in de vroege namiddag hopen aan te komen... We verkennen de stad van het wereldberoemde liefdespaar Romeo en Julia met de fiets en ontdekken zo dat deze plaats nog wel wat meer te bieden heeft dan het huisje van Giulietta of het grote Romeinse amfitheater. Daarna met de bus nog 30 km naar onze verblijfplaats Peschiera del Garda.

Dag 6: San Benedetto Po - Mantova - Peschiera del Garda (ca. 70 km fietsen).

Vandaag helemaal geen berglandschap meer en dus ook een compleet vlakke fietstocht. We zoeken het meest zuidelijke punt van de reis op en te midden de vruchtbare Po-vlakte starten we de rit in San Benedetto Po. Voorbij de indrukwekkend grote abdijkerk dwarsen we al vlug de belangrijkste Noord-Italiaanse rivier en dan volgen we de loop van de bijrivier Mincio tot in Mantova. Deze historische stad, omringd door drie meren vormt het ideale kader voor wat vrije tijd en een vrije maaltijd. Als we Mantova achter ons laten, komen we in een vertrouwd, bijna vlak en “Vlaams” landschap terecht. Een rustpauze in Valeggio geeft ons de kans om de oude watermolentjes van Borghetto te bewonderen, en 15 km verder komen we al aan bij het hotel in Peschiera.

Dag 7: Sirmione - Desenzano del Garda (ca. 30 km fietsen).

Laatste fietsdag van deze fietsvakantie: Eerst maken we vanaf het hotel een kleine rondrit doorheen Peschiera del Garda en daarna gaat het ongeveer 10 km verder naar het mooie schiereiland Sirmione. We maken er een gezellige wandeling en daarna fietsen we nog wat verder langs de zuidoever van het meer richting Desenzano del Garda. Na het vrij middagmaal - waarom niet met zicht op het meer? -vatten we de terugreis aan. Via Brescia en Milaan bereiken we na ongeveer 250 km rijden Piotta aan de Gotthardpas.

Dag 8: Piotta - Tielt.

Busrit doorheen Zwitserland en dan via Basel en Straatsburg naar Luxemburg. Vrij middagmaal onderweg. Aankomst in Tielt omstreeks 22u30.

Moeilijkheidsgraad 1,5

De fietspaden in Italië zijn van prima kwaliteit. We fietsen een flink stuk van het traject stroomafwaarts en hier en daar heb je zelfs je remmen goed nodig. Een drietal keer overwinnen we een korte helling en ook enkele kortere stukken grindweg kunnen we niet vermijden, maar verder stelt deze fietsreis geen speciale eisen.