M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Loire, Indre & Cher

5 dagen  -  wo 28 juli t/m zo 1 augustus
Volzet
Nieuw!
Loire, Indre & Cher

Reisformule

Datum

6 dagen | wo 28 juli t/m zo 1 augustus 2021

Prijs per persoon

€ 664 op basis van 2 p. kamer
€ 143 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 4 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Inkomgelden

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken. (dagelijks kan er ter plaatse vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel***

Hôtel des Châteaux in Azay-le-Rideau is een traditioneel hotel dat de laatste jaren gerenoveerd werd o.l.v. de familie Treffot. Het is rustig gelegen in de Koningsvallei. De kamers zijn stijlvol ingericht met alle recente comfort, airco en Wi-Fi. Na elke rit kan je nagenieten in de bar, op het terras of een wandeling maken in de omliggende tuin met pijnbomen. De smaakvolle maaltijden worden opgediend in het eigen restaurant La Rose des Vents. ’s Morgens kan je de nodige energie tanken aan het ontbijtbuffet. Mogelijkheid om elektrische fietsen te laden.

Koninklijk fietsen in het hart van Frankrijk.

Onze nieuwste fietsreis in Frankrijk is een upgrade van de traditionele Loire-fietsvakantie. Verblijfplaats Azay-le-Rideau laat meteen een belletje rinkelen bij liefhebbers van de beroemde kastelen. Toch heeft deze regio meer te bieden dan deze prachtige koninklijke verblijven en domeinen. Door de aanleg en verbetering van de nodige infrastructuur kunnen we nu ook fietsen langs 2 mooie zijrivieren. In 2020 werd het nieuwe fietspad “Coeur de France” geopend dat hoofdzakelijk de loop van de Cher volgt en ons laat kennismaken met het gevarieerde landschap langs de bedding. Ook de Indre, die zich af en toe splitst in kleinere stroompjes die elkaar wat verder weer ontmoeten, nodigt uit om in het zadel te springen. Geniet samen met ons van de Franse flair en de “savoir vivre” op het tempo van deze 3 rivieren.

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Amboise - Savonnières (ca. 40 km fietsen).

Vertrek om 5u30 in Tielt. Via Parijs en Orléans bereiken we de vallei van de Loire. Tegen de middag komen we in Amboise aan, één van de mooiste stadjes langs de Loire. Het aangename centrum wordt gekenmerkt door nauwe straatjes die hun middeleeuws karakter behouden hebben. Vrij middagmaal.

We springen onze fiets op en volgen voortdurend het pad langs de boorden van de Loire. Je ziet er niet alleen de talrijke eilandjes in de rivier maar ook de kalkrotsen die af en toe het dal afboorden. Via het wijndorpje Montlouis komen we in Tours aan waar we even pauzeren in het historisch centrum met haar talrijke vakwerkhuizen en leuke pleintjes. De tocht gaat daarna verder langs de Loire tot in de omgeving van Savonnières. Hier wacht de autocar ons op om naar het nabijgelegen Azay-le-Rideau te rijden. Intrek in het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 2: Le Coeur de France (ca. 65 km fietsen).

Naast fietsen staan vandaag ook 2 topbezoeken geprogrammeerd. Na het ontbijt brengt de autocar je naar Langeais waar het  bekende kasteel haast letterlijk neerkijkt op het stadscentrum. Via het uitzichtspunt aan Le Bec du Cher rijden we het gloednieuwe fietspad “Coeur de France” op. Onze eerste halte wordt Villandry waar we in de schaduw van het prachtige kasteel de wereldberoemde Franse tuinen bezoeken. We volgen verder de grillige loop van de rivier om ten zuiden van Troyes halt te houden voor een vrij middagmaal.

’s Namiddags vergezelt een schouwspel van pittoreske dorpjes, kasteeltjes, plezierboten, kleurrijke bloemen en fluitende vogels je doorheen het decor van de Cher. De tocht eindigt met een absoluut  hoogtepunt, nl. het prachtige kasteel van Chenonceau dat dwars over de rivier gebouwd werd. Tijdens het bezoek worden de fietsen ingeladen om daarna per autocar terug naar het hotel te rijden. Avondmaal en overnachting.

Dag 3: Saumur - Azay-le-Rideau (ca. 65 km fietsen).

Na het ontbijt per autocar naar Saumur. Nabij het imposante kasteel worden de fietsen klaargezet voor de derde etappe van onze
fietsvakantie. We volgen opnieuw de loop van de Loire met haar talrijke eilandjes. Onderweg buigen we af naar Fontevraudl’Abbaye waar de l’Abbaye Royale bijna een dorp op zich vormt. Vrij middagmaal en bezoek aan de grootste abdij van Europa. Daarna keren we terug naar de oevers van de Loire die we nog even volgen tot aan de monding van de Indre. Van hier af fietsen we voortdurend zacht oplopend langs de boorden van deze rivier terug naar Azay-le-Rideau, bekend om haar renaissancekasteel op een eiland in de Indre. Avondmaal en overnachting.

Dag 4: Azay-le-Rideau - Loches (ca. 60 km fietsen).

Vandaag staat de eigenlijke “Indre à Vélo” op het programma. In de vallei ontdekken we lieflijke, slaperige plaatsjes met stoere donjons en oude sluiswachtershuisjes. In Montbazon houden we halt voor een vrij middagmaal, wellicht in een typische guingette langs het water.

Na de middag gaat het zigzag op en af doorheen het open landschap. Enkel het klimmetje naar Chédigny doet de spieren of motor van de e-bike even harder werken. Om het dorpje letterlijk op te fleuren werden overal rozen geplant, ook langs de gevels van de huizen. Het is het enige plaatsje in Frankrijk dat het label “jardin remarquable” draagt.

We zoeken na al dat moois dan bergaf weer de boorden van de Indre op en zo bereiken we al gauw het eindpunt voor vandaag, de koningsstad Loches. Deze stad draagt de titel “mooiste omweg in Frankrijk” omwille van zijn eeuwenoude geschiedenis die tot uiting komt in het kasteel dat over de stad heerst. Inladen van de fietsen en terug per autocar naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 5: Chaumont-sur-Loire - Chambord - Tielt (ca. 40 km fietsen).

Ook op onze laatste dag gaan we nog een mooi stukje fietsen. Na het ontbijt verplaatsen we ons naar Chaumont-sur-Loire. Dit kleine dorpje met middeleeuwse steegjes herbergt een indrukwekkend kasteel. Hier start onze tocht langs de oevers van de Loire. Na een 20-tal km doorheen bosrijk gebied bereiken we Blois. Vrij middagmaal.

Van hieruit fietsen we verder doorheen het lommerrijke Forêt de Boulogne en het Parc de Chambord tot aan de poorten van het grootste en meest indrukwekkende kasteel in de Loirestreek. Terwijl de fietsen definitief ingeladen worden kan je er genieten van een drankje en het uitzicht op dit machtige bouwwerk. Daarna vangen we de terugreis aan. Via Parijs terug naar Tielt. Onderweg vrije avondsnack. Thuiskomst omstreeks 21u30.

Moeilijkheidsgraad 2

Niettegenstaande we bijna voortdurend de loop van de rivieren volgen is het landschap in deze omgeving eerder golvend, zelfs met enkele pittige hellingen. Deze fietsreis is geschikt voor de fietser die over de nodige ervaring met dit soort parcours en conditie beschikt. Hier en daar is het pad eerder smal en niet steeds helemaal verhard. Een degelijke toerfiets met bredere banden en versnellingen of een goede e-bike zijn dan ook een must.