M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Mosel- & Ruwerradweg

4 dagen  -  ma 2 augustus t/m do 5 augustus
Volzet
Mosel- & Ruwerradweg

Reisformule

Datum

5 dagen | ma 2 t/m do 5 augustus 2021

Prijs per persoon

€ 470 op basis van 2 p. kamer
€ 40 toeslag 1 p. kamer

BELANGRIJK: bij inschrijving graag opgeven of je aan het recreatief of sportief programma deelneemt.

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 3 x 3-gangenavondmaal, overnachting en ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Middagmaal dag 1, wijndegustatie en boottocht op de Moezel.

Niet inbegrepen

Middagmalen (uitgez. dag 1) en tafeldranken.
(dagelijks kan er ter plaatse vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel ***

Hotel Neumühle is rustig gelegen aan de rand van Enkirch an der Mosel, te midden de wijnvelden. Het is een traditioneel hotel met een gemoedelijke, familiale sfeer en waar gastvriendelijkheid hoog in het vaandel gedragen wordt. De ruime kamers beschikken over alle nodige comfort, TV en Wi-Fi. Het hotel ontvangt vaak fietsers en zorgt dan ook voor gebalanceerde, verzorgde avondmalen en een stevig ontbijtbuffet. Afgesloten fietsstalling met oplaadpunt voor e-bikes.

Een afwisselende fietsvakantie, zowel voor recreanten als sportievelingen.

De Moezelvallei is een streek die je als fietser wellicht al aangedaan hebt want het is één van de meest populaire dichtbijbestemmingen. Maar de omgeving heeft zoveel meer te bieden dan enkel de schitterende, steeds kronkelende oevers van de rivier. Reeds enkele decennia bouwt Duitsland haar voormalige spoorwegen om tot goedlopende fietspaden. Vanuit onze verblijfplaats gaan we uiteraard fietsen langs de Moezel maar verkennen we ook 2 prachtige “Bahnradwege”, nl. de Maare-Moselradweg en de Ruwer-Hochwaldstraße. Meteen maken we kennis met de kleurrijke, zomerse omgeving langs deze fietswegen. Niet alleen recreatieve fietsers zullen hun hartje ophalen tijdens deze fietsreis, ook de sportievelingen komen goed aan bod met 3 uitdagende ritten in de heuvels van de Eifel en de Hunsrück. Kortom, voor elk wat wils en plezier op en zelfs naast de fiets … Radeln Sie mit uns mit!

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Enkirch - Traben-Trarbach - Enkirch (ca. 30 km fietsen).

We verlaten Tielt om 7u en rijden via de Belgische en Duitse snelwegen naar Enkirch an der Mosel. Dit leuke dorp wordt de komende dagen de uitvalsbasis voor onze fietstochten. Bij aankomst voorzien we een lichte middaglunch om zo de nodige energie voor onze eerste rit op te doen. Vanuit Enkirch fietsen we langs de Moezel naar Traben-Trarbach. Dit charmante stadje herbergt heel wat Jugendstilen Belle Epoque-gebouwen. Korte stadsverkenning. Daarna fietsen we verder over een rustig pad langs de andere oever tot in het mooie wijndorpje Reil. We nemen er de tijd voor een zomers terrasje en genieten er van het uitzicht op de groene wijngaarden langs de boorden van de rivier. Nog enkele kilometers fietsen en we zijn terug in Enkirch. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Voor de sportieve fietsers voorzien we een heuvelachtige rit in het achterland van Traben-Trarbach en Reil - ca. 30 km - ca. 500 hoogtemeters.

Dag 2: Enkirch - Cochem (ca. 50 km fietsen) + boottocht op de Moezel.

Na het uitgebreid ontbijtbuffet starten we onze volgende etappe opnieuw aan het hotel. We fietsen terug naar de boorden van de Moezel. Deze prachtige rivier kronkelt zich een weg doorheen de steile bergflanken die de heerlijke Moezelwijnen voortbrengen. Zo passeren we nabij Bremm aan de Calmont, de steilste wijnberg van Europa. De hellingsgraad gaat er tot 68%! De Moselradweg volgt afwisselend de beide oevers en leidt ons door pittoreske dorpjes en stadjes waar wijn en amusement nooit veraf zijn. Vrij middagmaal in de omgeving van Ellenz.

’s Namiddags komen we in Cochem aan, zowat de bekendste plaats langs de Moezel. Terwijl de fietsen ingeladen worden, maken we een gezellige boottocht naar Beilstein. Dit middeleeuws dorpje wordt ook wel het Doornroosje van de Moezel genoemd. Van hieruit terug per autocar naar Enkirch. Avondmaal en overnachting.

De sportievelingen kunnen zich vandaag uitleven tijdens een pittige tocht van ca. 65 km doorheen de Hunsrück - start aan het hotel - aankomst in Beilstein - ca. 1.050 hoogtemeters.

Dag 3: Maare-Mosel-Radweg (ca. 55 km of ca. 80 km fietsen).

Vandaag is het opnieuw een hoogdag. Na het ontbijt verplaatsen we ons met de autocar naar Daun. Hier begeven we ons op de Maare-Mosel-Radweg. Deze voormalige spoorweg verbindt de vulkaanmeren van de Eifel met het dal van de Moezel. Het is één van de mooiste “Bahnstrassen” in Duitsland. De eerste kilometers zijn wat oplopend maar daarna gaat het steeds gezapig bergaf. We fietsen doorheen enkele tunnels, over oude spoorwegbruggen en passeren overblijfselen uit het stoomtreintijdperk zoals  stationnetjes, locomotieven … Vrij middagmaal in de omgeving van Wittlich. 

Het fietspad eindigt in Bernkastel-Kues. Terwijl de fietsen ingeladen worden kan je er genieten van de leuke sfeer en de talrijke vakwerkhuizen. Wie het wenst kan nog aansluiten bij de sportieve groep en helemaal terugfietsen naar het hotel in Enkirch (ca. 25 km). Avondmaal gevolgd door een degustatie van enkele wijnen uit de wijngaard van het hotel. Overnachting. 

Voor de sportievelingen staat een tweede rit door de Hunsrück geprogrammeerd. Na een klim tot de omgeving van Morbach gaat het in dalende lijn naar Bernkastel-Kues om dan via de Moezel terug naar Enkirch te fietsen - ca. 85 km - ca. 1.150 hoogtemeters.

Dag 4: Ruwer-Hochwaldstrasse - Tielt (ca. 50 km fietsen).

Na het ontbijt rijden we met de autocar naar Hermeskeil. Onze laatste etappe van deze fietsvakantie is een absoluut orgelpunt. We gaan fietsen op de schitterende Ruwer-Hochwaldstrasse. Dit fietspad werd pas in 2014 geopend en is een must-do voor elke fietser. We starten nabij het voormalige treinstation van Hermeskeil en trappen na een stuk vals plat gezwind bergaf tot langs de Moezel waar ook de eindmeet van deze fietsvakantie ligt. Hierbij volgen we zowat de loop van de Ruwer, een zijrivier van de Moezel. Het is een ware ontdekkingstocht doorheen een rustige, groene omgeving van bossen en weiden, langs rotspartijen en over houten bruggetjes. Vrij middagmaal onderweg. Na het inladen van de fietsen rijden we, met een valies toffe herinneringen, terug  naar Tielt. Vrije avondsnack in een wegrestaurant. Thuiskomst voorzien omstreeks 21u30.

Moeilijkheidsgraad 1,5 of 2,5

De recreatieve fietsers volgen bijna voortdurend vlakke, lichthellende of dalende fietspaden. Elke ietwat geoefende fietser kan dan ook zeker de fietsvakantie aan mits het gebruik van een fiets met enkele versnellingen. Verharde en geasfalteerde wegen. Voor de sportieve fietsers volgen we glooiende wegen met af en toe een vrij pittige klim en afdaling. Een racefiets, mountainbike met smallere banden of lichte toerfiets met de nodige versnellingen zijn hiervoor aangewezen.