M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Rhein-, Lahn- & Schinderhannes

5 dagen  -  ma 12 juli t/m vr 16 juli
Rhein-, Lahn- & Schinderhannes

Reisformule

Datum

5 dagen | ma 12 juli t/m vr 16 juli 2021

Prijs per persoon

€ 554 op basis van 2 p. kamer
€ 25 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 4x 3-gangenavondmaal, overnachting, ontbijtbuffet.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken. (dagelijks kan er ter plaatse vrijblijvend ingeschreven worden op een lichte dagschotel)

Hotel ***

We verblijven in het Landhotel Treis, gelegen aan de rand van het dorpje Weinähr. Het is een gezellig, familiaal gerund hotel met aandacht voor elke gast. Eenvoudige maar verzorgde kamers met bad of douche, TV en toilet. Gratis Wi-Fi in de openbare ruimtes en op de kamer. Er is een buitenzwembad en zonneterras waar je bij goed weer gebruik kan van maken. ’s Avonds gezonde maaltijden op basis van regionale producten en ’s morgens uitgebreid ontbijtbuffet. Oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Via deze link kan u de online voorstelling herbekijken.

Duitse romantiek langs rivieren, bossen en velden.

Naar jaarlijkse gewoonte fietsen we in Duitsland langs de loop van enkele rivieren. Deze fietsvakantie laat je kennis maken met de loop van de Ahr, de Rijn, de Lahn en zelfs een stukje Moezel. Als toemaatje fietsen we ook op de Schinderhannesradweg. De Ahrradweg kronkelt langs de flanken van de wijnbergen. De Rijn is niet alleen een belangrijke economische levensader maar biedt ook talrijke bouwwerken zoals kastelen, burchten, kerken en welstellende stadjes en dorpjes. We verkennen ook de vallei van de Lahn, gekenmerkt door een diversiteit aan lieflijke landschappen, weiden, heuvels, oude bruggen, middeleeuwse stadjes … De Schinderhannesradweg volgt een voormalige spoorwegbedding in de Hunsrück en zorgt voor de verbinding met de Moezelvallei. Dit wordt gegarandeerd een aangename, absoluut niet te missen fietsvijfdaagse!

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Altenahr - Remagen (ca. 30 km fietsen).

We vertrekken om 6u30 in Tielt richting Duitsland. Vrije koffiepauze. We rijden nog even door de Eifel vooraleer we in Altenahr onze fietstocht langs de Ahr starten. We zijn meteen in het grootste wijnbouwgebied voor rode wijn in Duitsland. Via enkele verlichte tunneltjes komen we precies in een berglandschap met links en rechts steile flanken van de wijngaarden.

Na het vrij middagmaal in Ahrweiler passeren we het befaamde kuuroord Bad Neuenahr met z’n grandeur aan gebouwen. Via het groene mondingsgebied van de Ahr in de Rijn trappen we verder langs de Rijn tot Remagen. We houden er halt aan de brug waar op het einde van WO II hevig gevochten werd. Terwijl de fietsen ingeladen worden, kan je er genieten van een hapje en drankje op het gezellige terras aan de Rijn. We verplaatsen ons dan naar Weinähr. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2: Weilburg - Limburg an der Lahn (ca. 40 km fietsen).

Vandaag staat de eerste etappe langs de Lahnradweg gepland. Na het ontbijt rijden we per autocar naar Weilburg an der Lahn. Via een korte klim fietsen we tot aan de poort van het Schloss Weilburg, één van de belangrijkste barokke bouwwerken in de streek.  Wandeling door de prachtige Franse tuin met uitzicht over de omgeving. Dan peddelen we gezapig op de Lahnradweg stroomafwaarts tot Villmar. Het rustige water en de bekoorlijk groene omgeving zijn voortdurend je metgezel. Vrij middagmaal.

Daarna verder langs de steeds kronkelende rivier naar Limburg an der Lahn. Uiteraard bezoeken we er de Dom, gekenmerkt door 7 torens en de uitbundige buitenbeschildering. In het typisch Duitse centrum kan je de talrijke vakwerkhuizen bewonderen en genieten van een zomers terras of de uitbundige sfeer. In deze omgeving worden de fietsen ingeladen en met de autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting. 

Dag 3: Schinderhannes- en Untermoselradweg (ca. 40 of 65 km fietsen).

Na een stevig ontbijt verplaatsen we ons met de autocar naar Simmern in de Hunsrück. Hier vertrekt de Schinderhannesradweg, genoemd naar de befaamde rover Johannes Bückler, alias Schinderhannes. Dit fietspad maakt gebruik van een voormalige spoorwegbedding en loopt zachtjes op tot Kastellaun en verder vlak naar Emmelshausen. Onderweg geniet je van zomerse velden en weidse vergezichten over de heuvels van de Hunsrück. Vrij middagmaal.

De meest ervaren fietsers kunnen nu opteren voor de Untermoselradweg. Deze leuke uitbreiding vraagt een 25 km extra inspanning want het gaat op en af met een snelle, bochtige afdaling tot aan de Moezel. Als beloning fietsen we nog een 2 km in de vallei tot Brodenbach. De niet-fietsers kunnen er ondertussen de sfeer van een typisch Moezeldorpje opsnuiven en genieten van een zomers terras. Fietsen inladen en terug naar Weinähr voor avondmaal en overnachting.

Dag 4: Bingen - Boppard (ca. 50 km fietsen).

Na het ontbijt brengt de autocar ons naar Bingen am Rhein. Dit stadje is gekend omwille van de Mäuseturm, gelegen op een  eilandje midden in de Rijn. Dit decor wordt de start van een schitterend traject langs de Romantische Rhein, een gebied dat erkend is als Unesco Werelderfgoed. We passeren steile wijnbergen, ca. 60 kastelen en burchten, middeleeuwse dorpjes en stadjes en genieten ondertussen van heerlijke vergezichten in de Rijnvallei. Het toppunt wordt sowieso de passage langs de Loreley, de 193 m hoge rots in een bocht van de Rijn waar de schippers door de aantrekkelijke meermin verleid werden. Vrij middagmaal in Oberwesel. Terwijl de rivier- en plezierboten ons voorbijglijden fietsen we verder naar de omgeving van Boppard. Fietsen inladen en met de autocar terug naar Weinähr. Avondmaal en overnachting.

Dag 5: Nassau - Bad Ems - Koblenz - Tielt (ca. 30 km fietsen).

Na het ontbijt rijden we met de autocar naar het naburige Nassau. Hier bevinden zich nog de resten van de Burg Nassau waar ooit de verre voorvaderen van het huidig Nederlands koningshuis verbleven. Van hieruit fietsen we op het rustige ritme van de idyllische Lahn naar het kuuroord Bad Ems. We proeven er even van het thermaal water en wandelen langs o.a. de warmwatergeiser. Verder doorheen de stille natuurpracht tot Lahnstein waar de Lahn uitmondt in de Rijn. We volgen de Rijn nog een 10-tal km tot in hartje Koblenz. De eindmeet van onze rivierenfietsvakantie ligt ter hoogte van het Deutsches Eck, symbool van de Duitse eenheid. Vrij middagmaal. Van hieruit terug naar Tielt met onderweg een vrije avondstop. Thuiskomst tegen 21u.

Moeilijkheidsgraad 1,5

We volgen bijna uitsluitend stroomafwaarts de loop van de waterwegen. De eerste 15 km van de Schinderhannesradweg zijn licht oplopend maar daarna is de weg zo goed als vlak. De fietspaden bestaan grotendeels uit verharde wegen. Langs de Lahnradweg komen er enkele ruwere grindstroken voor. Een fiets met smalle banden is minder aangewezen.