M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Rhein-, Lahn- & Schinderhannes

5 dagen  -  ma 20 juli t/m vr 24 juli
Deze reis gaat door!
Rhein-, Lahn- & Schinderhannes

Reisformule

Datum

5 dagen | ma 20 juli t/m vr 24 juli 2020

Prijs per persoon

€ 542 op basis van 2 p. kamer
€ 25 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Halfpension, d.i. 4x 3-gangenavondmaal, overnachting, ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Gebruik van veerponten en inkomgelden.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotel***

We verblijven 4 nachten in het Landhotel Treis, gelegen aan de rand van het dorpje Weinähr. Het is een gezellig familiaal gerund hotel met aandacht voor elke gast. Verzorgde en nette kamers met bad of douche, TV en toilet. Gratis Wi-Fi in de openbare ruimtes en op de kamer. Er is zelfs een buitenzwembad waar je bij goed weer gebruik kan van maken. ’s Avonds gezonde maaltijden op basis van regionale producten. Oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Fietsplezier langs rivieren en bossen.

Naar jaarlijkse gewoonte fietsen we in Duitsland langs de loop van enkele rivieren. Deze fietsvakantie laat je kennis maken met de loop van de Ahr, de Rijn, de Lahn en zelfs een stukje Moezel. Als toemaatje fietsen we ook op de Schinderhannesradweg. De Ahrradweg kronkelt doorheen de flanken van de wijnbergen. De Rijn is niet alleen een belangrijke economische levensader maar biedt ook talrijke bouwwerken zoals kastelen, burchten, kerken en welstellende stadjes en dorpjes. We verkennen ook de vallei van de Lahn, gekenmerkt door een diversiteit aan landschappen, weiden, heuvels, rotswanden en middeleeuwse stadjes. De Schinderhannesradweg volgt een voormalige spoorbedding in de Hunsrück en zorgt voor de verbinding met de Moezelvallei. Dit wordt gegarandeerd een aangename, niet te missen fietsvijfdaagse in een nabije regio.

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Altenahr - Bonn - Weinähr (ca. 45 km fietsen).

We vertrekken om 6u30 in Tielt en rijden richting Duitsland. Onderweg vrije koffiepauze. We rijden nog even door de Eifel vooraleer we in de omgeving van Altenahr onze rit langs de Ahrradweg starten. We zijn meteen in het grootste wijnbouwgebied voor rode wijn in Duitsland. Het is precies alsof je er door een berglandschap fietst met links en rechts de steile flanken van de wijngaarden. Via het befaamde kuuroord Bad Neuenahr met z’n grandeur aan gebouwen komen we in het mondingsgebied van de Ahr in de Rijn aan. We trappen nu verder langs de Rijn en via de gekende brug van Remagen komen we in de omgeving van Bonn aan, de voormalige
hoofdstad van de Bondsrepubliek en geboorteplaats van Beethoven. Na het inladen van de fietsen verplaatsen we ons naar Weinähr langs de Lahn. Intrek in het hotel, avondmaal en overnachting.

Dag 2: Weilburg - Limburg an der Lahn - Balduinstein (ca. 55 km fietsen).

Vandaag staat de eerste etappe langs de Lahnradweg gepland. Na het ontbijt rijden we per autocar naar Weilburg an der Lahn. Na het uitladen fietsen we tot aan Schloss Weilburg, één van de belangrijkste barokke bouwwerken in de streek. Ook de tuinen vormen er een schitterend decor. Dan fietsen we de Lahn stroomafwaarts tot in Limburg an der Lahn. Vrij middagmaal.

Uiteraard bezoeken we er de Dom, gekenmerkt door de 7 torens en de uitbundige buitenbeschildering. Vervolgens langs de voortdurend kronkelende Lahn passeren we o.a. het grafelijke slot in Diez. Af en toe wisselen we van oever zodat je steeds een prachtig panorama over de bekoorlijke Lahnvallei hebt. Nabij Balduinstein worden de fietsen terug ingeladen en met de autocar terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting.

Dag 3: Bingen - Lahnstein (ca. 60 km fietsen).

Na het ontbijt brengt de autocar ons naar Bingen am Rhein. Dit stadje is gekend omwille van de Mäuseturm, gelegen op een eilandje temidden de Rijn. Dit decor wordt de start van een schitterend traject langs de Romantische Rhein, een gebied dat erkend is als UNESCO-Werelderfgoed. We passeren steile wijnbergen, ca. 60 kastelen en burchten, middeleeuwse dorpjes en stadjes en genieten ondertussen van heerlijke vergezichten in de Rijnvallei. Het toppunt wordt sowieso de passage langs de Loreley, de 193 m hoge rots in een bocht van de Rijn waar schippers door de aantrekkelijke meermin verleid werden.

Vrij middagmaal nabij Sant-Goarshausen. Terwijl de rivieren plezierboten aan ons voorbijglijden fietsen we verder naar Lahnstein. Hier worden de fietsen in de trailer gezet en gaat het per autocar terug naar Weinähr. Avondmaal en overnachting.

Dag 4: Schinderhannes- en Untermoselradweg (ca. 40 of 65 km fietsen).

Na een stevig ontbijt verplaatsen we ons met de autocar naar Simmern in de Hunsrück. Hier vertrekt de Schinderhannesradweg, genoemd naar de befaamde rover Johannes Bückler, alias Schinderhannes. Dit fietspad maakt gebruik van een voormalige spoorwegbedding en loopt over Kastellaun naar Emmelshausen. Onderweg geniet je van de heerlijke bosgeuren en de weidse vergezichten over de heuvels van de Hunsrück. Vrij middagmaal.

Van Emmelshausen af kunnen de meest ervaren fietsers opteren voor de Schinderhannes-Untermoselradweg. Deze uitbreiding bedraagt een 20 km extra fietsinspanning. De niet-fietsers die het even wat rustiger aan willen doen, kunnen ondertussen de sfeer van een typisch Moezeldorp met vakwerkhuisjes, nauwe bebloemde steegjes, Weinstuben en Konditoreien opsnuiven. Na het inladen van de fietsen terug naar Weinähr voor avondmaal en overnachting.

Dag 5: Nassau - Bad Ems - Koblenz - Tielt (ca. 35 km fietsen).

Na het ontbijt rijden we met de autocar naar Nassau. Hier bevinden zich nog de resten van de Burg Nassau. De graven van dit kasteel zijn verre voorvaderen van het huidig Nederlands koningshuis. We laden de fietsen uit en peddelen op het rustige ritme van de idyllische Lahn naar het kuuroord Bad Ems. We proeven er even van het thermaal water. Verder doorheen de stille natuurpracht tot Lahnstein waar de Lahn in de Rijn mondt. We vervolgen nu nog een 10-tal km tot Koblenz. De eindmeet van onze rivierenfietsvakantie ligt ter hoogte van het Deutsches Eck, symbool van de Duitse eenheid. Vrij middagmaal en verkenning van de stad. Van hieruit terug naar Tielt met onderweg een vrije halte voor avondsnack. Thuiskomst omstreeks 21u.

Moeilijkheidsgraad 1,5

We volgen overwegend stroomafwaarts de loop van de waterwegen waardoor het fietstraject vrij makkelijk bolt voor iedereen. De eerste 15 km van de Schinderhannesradweg zijn licht oplopend. De fietspaden bestaan grotendeels uit verharde wegen maar er kunnen enkele minder verharde of grindstroken voorkomen. Een fiets met smallere banden is dan ook minder aangewezen.

COVID-19: belangrijke maatregelen i.v.m. de autocar:

 • We zorgen voor een volledig ontsmette en verluchte autocar. 
 • Bij het opstappen je handen ontsmetten met desinfecterende gel.
 • Eerste rij na chauffeur en gids worden niet ingenomen.
 • Iedereen krijgt een vaste zitplaats tijdens de volledige reis.
 • Het op- en afstappen verloopt steeds volgens een vast circulatieplan dat ter plaatse duidelijk wordt uitgelegd door de reisleider.
 • Tijdens de autocarrit is het dragen van een mondmasker verplicht.
 • Het toilet blijft verplicht gesloten. Voor uw comfort zorgen we voor voldoende tussenstops.
 • Tussen de zetels werden bewust geen tussenwanden geplaatst, omdat het net op gladde oppervlakken in kunststof is dat het virus langer overleeft en het ook geen afbreuk doet aan de verplichting van het dragen van een mondmasker.
 • Tijdens elke tussenstop wordt de autocar extra verlucht en worden alle oppervlakten waarmee u in aanraking komt ontsmet.
 • Blijf altijd voldoende afstand houden bij het laden en lossen van bagage en fietsen.
 • Tijdens het fietsen bewaren we voldoende afstand en respecteren we de nodige veiligheidsmaatregelen die op dat moment van kracht zijn.
 • Klanten die zich ziek voelen, vragen we om thuis te blijven! We zoeken samen naar een gepaste oplossing.