M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Berlijn & Potsdam

Datum

5 dagen | zo 12 april t/m do 16 april 2020 (Paasvakantie) 

Prijs per persoon

€ 770 op basis van 2 p. kamer
€ 90 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Volpension vanaf het eerste t/m laatste middagmaal.

Inbegrepen

Alle uitstappen en alle vermelde inkomgelden: DDR Museum, Stasigevangenis, koffie en taart in het Rijksdagrestaurant + aansluitend bezoek aan de koepel en het bezoek aan Schloss Sanssouci.

Niet inbegrepen

De tafeldranken.

Hotel****

Het hotel draagt bij tot het succes van deze reis. Hotel Abacus Tierpark **** in Berlijn is een uitstekend hotel, met mooie, ruime kamers voorzien van alle moderne comfort. Rijkelijk ontbijtbuffet en ’s avonds een verzorgd driegangenmenu of buffet.

“Berlin ist eine Reise wert”. 

Deze slogan is meer dan ooit van toepassing. Na de val van de muur in 1989 en de hereniging van Duitsland, heeft Berlijn een ware metamorfose ondergaan, die haar gelijke niet kent in Europa. 

Berlijn is één boeiend schouwspel: een wereldstad vol schitterende oude en moderne monumenten, rijke musea, prachtige parken en tuinen, gezellige pleinen en unieke winkelparadijzen. Ook voel je nergens beter de adem van de geschiedenis: zo bezoeken we niet alleen de plaatsen waar de Naziterreur heerste; plaatsen waar nog een stuk van de Berlijnse muur staat en de Stasigevangenis waar de Staatspolizei uit de DDR hun tegenstanders klein kregen, maar we bezoeken ook het nieuwe Rijksdaggebouw dat getuigt van de toekomst van het nieuwe Duitsland.

Bij een Berlijntrip hoort ook een dag naar het nabijgelegen Potsdam, waar we o.m. het schitterende kasteeltje Sanssouci bezoeken. 

Programma

Dag 1: Tielt - Rinteln - Berlijn.

Vertrek om 5u30. Via Antwerpen naar Sevenum voor een koffiestop. Daarna door het Ruhrgebied naar Rinteln voor het middagmaal. Verder via de Duitse autowegen, halte bij de vroegere grensovergang Helmstedt - Marienborn en dan via Magdeburg naar Berlijn.

Dag 2: Berlijn tussen Brandenburger Tor en Alexanderplatz.

Vandaag staat het vroegere Oost-Berlijn op het programma. Onder het motto ‘Tussen Brandenburger Poort en Alexanderplatz’ bezoeken we de wieg van het historische Berlijn. Deels met de autocar, deels te voet verkennen we de wereldberoemde boulevard ‘Unter den Linden’ met zijn vele historische gebouwen. ‘Unter den Linden’ begint voorbij de Brandenburger Tor, de enige stadspoort die intact gebleven is. Vroeger deelde ze de stad in Oost en West en sindsdien is de poort uitgegroeid tot het nationaal symbool van herenigd Berlijn. We verkennen ‘Unter den Linden’ met o.a. de Pariserplatz met het beroemde Hotel Adlon, de Staatsoper, de Neue Wache, de fraaie Gendarmenmarkt, Berliner Dom, en het Museumeiland. 

Na het middagmaal bezoeken we het DDR museum, dat de bezoekers een beeld geeft van het alledaagse leven in de DDR, en aansluitend snuiven we de gezellige sfeer op de Hackesche Markt. Tot slot van deze dag bewonderen we samen de metamorfose van de Potsdamer Platz, waar Mercedes en Sony futuristische wolkenkrabbers hebben gebouwd.

Dag 3: Stasigevangenis - Rijksdag - Berlijnse muur - Checkpoint Charlie - Topographie des Terrors.

We starten deze dag met een bezoek aan de Stasigevangenis, waar we door plaatselijke gidsen (soms oud-gevangenen of familieleden) worden rondgeleid en waar je kunt zien hoe vreselijk het DDR-regime met zijn tegenstanders omging. Hier geen heimwee naar de DDR-tijden, maar bittere werkelijkheid over het DDR-regime. Een beklijvend bezoek!

Na het middagmaal wacht ons opnieuw een bijzonder bezoek: we worden verwacht op het dakrestaurant van de Duitse Bondsdag voor koffie en taart en aansluitend kunnen we een bezoek brengen aan de enorme glazen koepel boven de Rijksdag. Vervolgens gaan we op zoek naar de resten van de muur in de Bernauerstrasse en maken we een stop bij een overgebleven stuk muur, beroemd omwille van de vele kunstwerken (de East Side Gallery). Daarna naar Checkpoint Charlie, de beruchte grensovergang. We zijn hier ook in de buurt van de Wilhelmstrasse, het vroegere machtscentrum van de Gestapo en de SS, en we bezoeken er het boeiend foto-openluchtmuseum ‘Topographie des Terrors’.

Dag 4: Potsdam - Schloss Sanssouci - Kurfürstendamm.

Bij het naderen van Potsdam rijden we over de Glienickerbrug, ook wel de ‘spionnenbrug’ genoemd. Deze brug over de Havel lag in de tijd van de Koude Oorlog op de grens tussen West-Berlijn en de DDR en kreeg wereldwijd bekendheid door de agentenruil die er een paar keer plaats vond. Omstreeks 10u30 bezoek aan het Schloss Sanssouci, het prachtige rococoslot van de Pruisische koning Frederik de Grote. Het slot ligt in een prachtig park met nog andere mooie gebouwen, zoals het ‘Chinese Theehuis’, de Neue Kammern en het Neues Palais, stuk voor stuk juweeltjes. 

Middagmaal en vrije tijd in het pittoreske 'Höllandisches Viertel' en daarna rijden we terug naar West-Berlijn met de Kurfürstendamm, met in het midden de ruïne van de Kaiser Wilhelmgedächtniskirche, als waarschuwing tegen de gruwel van de oorlog. In de buurt ligt ook KDW, met o.a. een overdonderende levensmiddelenafdeling. Vrije tijd en dan terug naar ons hotel. 

Dag 5: Berlijn - Tielt. 

Vertrek na het ontbijtbuffet om 8u. Via Hannover terug naar Rinteln voor het middagmaal. Daarna via Venlo (halte) terug naar Tielt.

Opmerking: de volgorde van de bezoeken kan eventueel gewijzigd worden.

Gebruik van een tourguide systeem bij de culturele rondreizen en de citytrips.

Alleen maar voordelen:

  • eenvoudig in gebruik
  • betere verstaanbaarheid van de gids
  • geen last van omgevingslawaai
  • meer bewegingsvrijheid voor de klant

Over de Meibloem

Met De Meibloem reizen, dat is pas écht zorgeloos genieten!
Voor u hebben we een ruim aanbod van o.a. meerdaagse reizen, fietsvakanties, vliegvakanties, citytrips, daguitstappen, fietsdaguitstappen en gastronomische weekends. Lees meer

Reizen met de autocar

De Meibloem investeert jaar na jaar in nieuwe, luxueuze autocars die uitgerust zijn met een volwaardige muziekinstallatie met micro, DVD-speler, TV, GPS, airco, toilet, koelkast en comfortabele, ruime zitplaatsen. Lees meer