M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Berlijn - Potsdam - Dresden

Reisformule

Datum

6 dagen | zo 8 april t/m vr 13 april 2018

Prijs per persoon

€ 846 op basis van 2 p. kamer
€ 100 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Volpension vanaf het eerste t/m het laatste middagmaal.

Inbegrepen

Alle uitstappen en alle vermelde inkomgelden.

Niet inbegrepen

De tafeldranken.

Hotels ****

De hotels dragen bij tot het succes van deze reis. Hotel Abacus Tierpark **** in Berlijn en Residenz Hotel Alt Dresden **** zijn uitstekende hotels, met mooie, ruime kamers voorzien van alle moderne comfort. Rijkelijk ontbijtbuffet en ’s avonds een verzorgd driegangenmenu of buffet.

“Berlin ist eine Reise wert”. 

Deze slogan is meer dan ooit van toepassing. Na de val van de muur in 1989 en de hereniging van Duitsland, heeft Berlijn een ware metamorfose ondergaan, die haar gelijke niet kent in Europa. 

Berlijn is één boeiend schouwspel: een wereldstad vol schitterende oude en moderne monumenten, rijke musea, prachtige parken en tuinen, gezellige pleinen en unieke winkelparadijzen. Ook voel je nergens beter de adem van de geschiedenis: zo bezoeken we niet alleen de plaatsen waar de Naziterreur heerste; plaatsen waar nog een stuk van de Berlijnse muur staat en de Stasigevangenis waar de Staatspolizei uit de DDR hun tegenstanders klein kregen, maar we bezoeken ook het nieuwe Rijksdaggebouw dat getuigt van de toekomst van het nieuwe Duitsland.

Bij een Berlijntrip hoort ook een dag naar het nabijgelegen Potsdam, waar we o.m. het schitterende kasteeltje Sanssouci bezoeken. Het tweede deel van de reis is minstens even boeiend en aantrekkelijk met Dresden, “het Firenze aan de Elbe”, prachtig gerestaureerd na de vernietigende bombardementen van februari 1945.

Programma

Dag 1: Tielt - Rinteln - Berlijn.

Vertrek om 5u30. Via Antwerpen naar Sevenum voor een koffiestop. Daarna door het Ruhrgebied naar Rinteln voor het middagmaal. Verder via de Duitse autowegen, halte bij de vroegere grensovergang Helmstedt - Marienborn en dan via Magdeburg naar Berlijn. 

Dag 2: Berlijn.

Vandaag staat het vroegere Oost-Berlijn op het programma. Onder het motto ‘Tussen Brandenburger Poort en Alexanderplatz’ bezoeken we de wieg van het historische Berlijn. Deels met de autocar, deels te voet verkennen we de wereldberoemde boulevard ‘Unter den Linden’ met zijn vele historische gebouwen. ‘Unter den Linden’ begint voorbij de Brandenburger Tor, de enige stadspoort die intact gebleven is. Vroeger deelde ze de stad in Oost en West en sindsdien is de poort uitgegroeid tot het nationaal symbool van herenigd Berlijn. We verkennen ‘Unter den Linden’ met o.a. het nieuwe monument ter herdenking van de Joden, de Staatsopera, de Berliner Dom, de Neue Wache, de fraaie Gendarmenmarkt en het Museumeiland.

Na het middagmaal gaan we op zoek naar de resten van de muur in de Bernauerstrasse en maken we een stop bij een overgebleven stuk muur, beroemd omwille van de vele kunstwerken (de East Side Gallery). Tot slot van deze dag bewonderen we samen de metamorfose van de Potsdammerplatz, waar Mercedes en Sony futuristische wolkenkrabbers hebben gebouwd.

Dag 3: Stasigevangenis - Kurfürstendamm - Rijksdag - Checkpoint Charlie - Topographie des Terrors.

We starten deze dag met een bezoek aan de Stasigevangenis, waar we door plaatselijke gidsen (soms oud-gevangenen of familieleden) worden rondgeleid en waar je kunt zien hoe vreselijk het DDR-regime met zijn tegenstanders omging. Hier geen heimwee naar de DDR-tijden, maar bittere werkelijkheid over het DDR-regime. Een beklijvend bezoek! Daarna rijden we naar het vroegere West-Berlijn. Na het middagmaal ontdekken we kort de Kurfürstendamm, met in het midden de ruïne van de Kaiser Wilhelmgedächtniskirche, als waarschuwing tegen de gruwel van de oorlog. In de buurt ligt ook KDW, het bekende grootwarenhuis.

Daarna wacht ons een bijzonder bezoek: we worden verwacht op het dakrestaurant van de Duitse Bondsdag voor koffie en taart en aansluitend kunnen we een bezoek brengen aan de enorme glazen koepel boven de Rijksdag. Daarna naar Checkpoint Charlie, de beruchte grensovergang. We zijn hier ook in buurt van de Wilhelmstrasse, het vroegere machtscentrum van de Gestapo en de SS, en we bezoeken er het boeiend fotoopenluchtmuseum ‘Topographie des Terrors’. Opnieuw vinden we hier een belangrijk stuk van de Muur terug.

Dag 4: Potsdam - Dresden.

Bij het naderen van Potsdam rijden we over de Glienickerbrug, ook wel de ‘spionnenbrug’ genoemd. Deze brug over de Havel lag in de tijd van de Koude Oorlog op grens tussen West-Berlijn en de DDR en kreeg wereldwijd bekendheid door de agentenruil die er een paar keer plaats vond. Om 11u bezoek aan het kasteel Sanssouci, het prachtige rococokasteel van de Pruisische koning Frederik de Grote. Het kasteel ligt in een prachtig park met nog andere mooie gebouwen, zoals het ‘Chinese Theehuis’, de Neue Kammern en het Neues Palais, stuk voor stuk juweeltjes. Middagmaal in het pittoreske ‘Holländisch Viertel’. Daarna doorreis naar Dresden.

Dag 5: Dresden.

In de voormiddag bezoeken we het historische centrum van deze gerestaureerde stad. In de nacht van 12 op 13 februari 1945 werd de stad door een Brits bombardement met brandbommen zo goed als vernietigd. Vandaag is Dresden in zijn vroegere glorie herrezen. We maken een wandeling langs de Zwinger met bezoek aan de unieke porselein verzameling, de Hofkerk en bezoek aan de beroemde Frauenkirche. Na het middagmaal bezoeken we het vermaarde ‘Neues Grünes Gewölbe’, waar u van de ene verbazing in de andere valt bij het zien van de gouden, zilveren en ivoren pronkstukken. En er is nog een attractieve tentoonstelling bijgekomen: met hetzelfde ticket kunt u ook de Türkische Kammer, waar August de Sterke een schitterende verzameling  Ottomaanse kunstvoorwerpen en wapens heeft bijeengebracht én de Rüstkammer (fantastische verzameling pronkharnassen, wapens…) bezoeken. Daarna vrije tijd om te genieten van de gezellige straatjes en de schitterende wandelboulevard van de Brühlse terrassen langs de Elbe. Voor de wandelaars is het ook mogelijk via de Augustusbrücke nog de Neustadt te verkennen, aan de overkant van de Elbe.

Dag 6: Dresden - Tielt.

Vertrek na het ontbijtbuffet om 8u. Via Chemnitz - Weimar - Eisenach naar Alsfeld voor het middagmaal. Daarna via Keulen - Luik terug naar Tielt. 

Opmerking: de volgorde van de bezoeken kan eventueel gewijzigd worden.

Meibloem-troef

Toegang tot een paar topattracties inbegrepen:

  • Berlijn: koffie en taart in het Rijksdagrestaurant, bezoek aan de koepel en bezoek aan de Stasigevangenis.
  • Potsdam: Kasteel Sanssouci.
  • Dresden: het schitterende ‘Neues Grünes Gewölbe’.

Over de Meibloem

Met De Meibloem reizen, dat is pas écht zorgeloos genieten!
Voor u hebben we een ruim aanbod van o.a. meerdaagse reizen, fietsvakanties, vliegvakanties, citytrips, daguitstappen, fietsdaguitstappen en gastronomische weekends. Lees meer

Reizen met de autocar

De Meibloem investeert jaar na jaar in nieuwe, luxueuze autocars die uitgerust zijn met een volwaardige muziekinstallatie met micro, DVD-speler, TV, GPS, airco, toilet, koelkast en comfortabele, ruime zitplaatsen. Lees meer