M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Flexitrip Berlijn & Potsdam 2022

Reisformule

Datum

uitgesteld naar 2022 (datum nog niet gekend)

Prijs per persoon

(prijzen 2022 nog niet gekend)

Verblijfsformule

Halfpension, d.w.z. avondmaal, overnachting en ontbijtbuffet + middagmaal op dag 1 en 6.

Inbegrepen

Middagmaal dag 1 en 6 / Bezoek aan het Pergamonmuseum, Stasigevang-enis, Topographie des Terrors, Schloss Sanssouci, Olympia-stadium,koffie en taart in het Rijksdagrestaurant + aansluitend bezoek aan de koepel.

Niet inbegrepen

Middagmaal op dag 2, 3, 4 en 5 + tafeldranken.

Hotel****

Het Seminaris Campushotel ligt op de campus van de vrije universiteit in het stadsdeel Dahlem, één van de rustigste wijken van Berlijn. Dit hotel vormt dan ook de ideale uitvalsbasis voor onze fietstochten in en om de stad. Het hotel biedt heldere en frisse kamers met alle comfort zoals TV, bad/douche, toilet, gratis Wi-Fi en airco. Er is ook een wellness-oase met fitness, sauna en een hotelbar. Dagelijks ontbijtbuffet en avondmalen inclusief mineraalwater.

Nieuw bij de Meibloem: de flexitrip! Flexi staat hier voor vrije keuze en veelzijdigheid.

Fietsend of wandelend Berlijn verkennen in twee afzonderlijke groepen, het is voor elke dag in deze citytrip helemaal uw eigen keuze. Steeds meer steden zijn fietsvriendelijk aan het worden en daar kunt u bij onze flexitrip onder begeleiding van een ervaren fietsgids dus volop van genieten. Maar ook wie tijdens een wandeling of een rondrit graag luistert naar de boeiende verhalen van de gids, komt aan zijn trekken. Waar dat praktisch mogelijk is, lassen we voor de twee groepen een gezamenlijk en interessant bezoek in. Na deze zesdaagse heeft Berlijn geen geheimen meer voor jou.

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Rinteln - Berlijn.

Vertrek om 5u30. Via Antwerpen naar Sevenum voor een koffiestop. Daarna naar Rinteln voor het middagmaal. Verder via de Duitse autowegen, halte bij de vroegere grensovergang Helmstedt-Marienborn en via Magdeburg naar Berlijn.

Dag 2: Historische Berlijn - Pergamonmuseum.

Vandaag staat het vroegere Oost-Berlijn op het programma. We starten onze verkenningstocht bij de Brandenburger Tor, de enige stadspoort die intact gebleven is. Vanaf hier passeren de vele historische gebouwen langs wereldberoemde boulevard ‘Unter den Linden’ de revue.

Wandelprogramma:
We worden zeker even stil bij het impressionante Holocaust monument en daarna volgt er langs ‘Unter den Linden’ een mooie rij bezienswaardigheden: de Pariserplatz met het beroemde Hotel Adlon, de Staatsoper, Bebelplatz, Neue Wache, Zeughaus, Stadtschloss, de Berliner Dom, de fraaie Gendarmenmarkt en tot slot het nieuw aangelegde Museumeiland.

Fietsprogramma:
Na het ontbijt vertrekken we per fiets voor een boeiende verkenning van het Berlijnse centrum: via de groene long van de stad, de Tiergarten, bereiken we de centrale as die ons recht naar de Brandenburger Tor voert. Na een halte bij het indrukwekkend Holocaustmonument flaneren we fietsend langs de pronkboulevard “Unter den Linden” en besteden daarbij veel aandacht aan de hele rij bezienswaardigheden die ons hier opwachten. We maken een ommetje langs het mooie Nikolaiviertel en het Rotes Rathaus en eindigen tegen de middag onze fietsrit in de buurt van het Museumeiland.

Gezamenlijk programma:
Na het vrij middagmaal bezoek aan het Pergamonmuseum. Paleizen, tempels en stadspoorten die opgegraven werden door de archeologen werden naar hier overgebracht en gereconstrueerd. Daarna nog even naar de Hackescher Markt, waar we de gezellige sfeer kunnen opsnuiven. Met bus/fiets terug naar het hotel.

Dag 3: Stasigevangenis - Treptower Park - Berlijnse muur.

We starten deze dag met een bezoek aan de Stasigevangenis, waar we door plaatselijke gidsen (soms oud-gevangenen of familieleden) worden rondgeleid en waar je kunt zien hoe vreselijk het DDR-regime met zijn tegenstanders omging. Een beklijvend bezoek! Vervolgens rijden we naar Treptower Park waar soldaten van het Rode Leger herdacht worden.

Wandelprogramma:
Vrij middagmaal in de buurt van de Boxhagener Platz. Hier vinden we een diverse en hippe wijk met tal van restaurants en bars. Daarna maken we een stop aan de East Side Gallery, een overgebleven stuk muur dat door vele kunstenaars tot een openluchttentoonstelling omgetoverd werd. Verder via de beruchte grensovergang Checkpoint Charlie naar het boeiend foto-openluchtmuseum Topographie des Terrors. Verder richting Bernauerstrasse voor een bezoek aan Dokumentation Zentrum Berliner Mauer.

Fietsprogramma:
Vanaf Treptower Park zetten we eerst koers richting Tempel-hof: een rondje fietsen op dit tot stadspark omgetoverd verlaten vliegveld is een unieke ervaring. Na het middagmaal zoeken we via enkele alternatieve wijken de Berliner Mauerradweg op. Dit kriskras door de stad lopend parcours toont ons hoe verschrikkelijk de splitsing van Berlijn wel moet geweest zijn. Bij de Topographie des Terrors, in het Tränenpalast en in het documentatiecentrum van de Bernauer Straße krijgen we die verschrikkingen van het verscheurde Berlijn nog duidelijker voorgesteld. Maar tegelijkertijd maken we op onze fietstocht kennis met de supermoderne en hyperdiverse grootstad die Berlijn na de hereniging geworden is.

Dag 4: Potsdam & Schloss Sanssouci.

Onderweg naar Potsdam korte halte bij het ‘Haus am Wannsee’ waar destijds de Wanseeconferentie plaatsvond. Over de Glienickerbrug, ook wel de ‘spionnenbrug’ genoemd, naar het centrum van Potsdam. Om 10u30 bezoek aan het Schloss Sanssouci, het prachtige rococoslot van de Pruisische koning Frederik de Grote. Het slot ligt in een park met nog andere bezienswaardigheden, zoals het ‘Chinese Theehuis’, de Neue Kammern en het Neues Palais. Vrij middagmaal en vrije tijd in het pittoreske ‘Holländisches Viertel’.

Wandelprogramma:
Daarna brengt onze autocar ons naar Cecilienhof waar we een korte wandeling maken. We rijden verder naar het voormalig vliegveld Tempelhof in Berlijn. Wat vrije tijd aan Potsdammer Platz, waar Mercedes en Sony futuristische wolkenkrabbers gebouwd hebben, besluit deze dag.

Fietsprogramma:
Na de namiddagstop fietsen we doorheen de Russische wijk Alexandrowka, naar het historisch belangrijke Cecilienhof en zo kunnen we verder langs de boorden van de Wannsee, ook de badkuip van Berlijn genaamd. We bevinden ons in een erg groene en rustige omgeving en fietsen er zo de Havelradweg op. De fietsweg is verkeersluw en grotendeels vlak. Na een mooie natuurtocht keren we per fiets terug naar het hotel.

Dag 5: Olympiastadium - Kurfürstendamm - Rijksdag.

Vandaag rijden we naar het Olympiastadium. Het was destijds een symbool van de Nazi-rijkdom en tijdens het Hitler-regime werden hier de Olympische Spelen georganiseerd. Nu is het een moderne sport- en concerttempel.

Wandelprogramma:
Per autocar rijden we naar Slot Charlottenburg met zijn prachtige tuinen. Verder naar de Kurfürstendamm, met in het midden de ruïne van de Kaiser Wilhelmgedächtniskirche, als waarschuwing tegen de gruwel van de oorlog. Vrij middagmaal. In de buurt ligt ook KaDeWe, het Kaufhaus des Westens, met o.a. een overdonderende levensmiddelenafdeling.

Fietsprogramma:
Na het bezoek fietsen we langs de Spree en ontdekken zo weer heel verrassende aspecten van Berlijn. Uiteindelijk komen we via de Berliner Zoo aan op de chique maar ook gezellige Kurfürstendamm. Vrij middagmaal.

Gezamenlijk programma:
‘s Namiddags wacht ons opnieuw een bijzonder bezoek: we worden verwacht op het dakrestaurant van de Reichstag, de Duitse Bondsdag voor koffie en taart en aansluitend kunnen we een bezoek brengen aan de enorme glazen koepel boven het Rijksdaggebouw.

Dag 6: Berlijn - Tielt.

Vertrek na het ontbijtbuffet. Via Hannover terug naar Rinteln voor het middagmaal. Daarna via Venlo (halte) terug naar Tielt.

Moeilijkheidsgraad

Fietsers 1

De fietswegen in en om Berlijn zijn hoofdzakelijk vlak.

Wandelaars 1

Tijdens deze citytrip wordt er vaak gewandeld, neem dus zeker makkelijke wandelschoenen mee. Alle trajecten zijn zeker en vast haalbaar, langere trajecten worden afgelegd per autocar.

Over de Meibloem

Met De Meibloem reizen, dat is pas écht zorgeloos genieten!
Voor u hebben we een ruim aanbod van o.a. meerdaagse reizen, fietsvakanties, vliegvakanties, citytrips, daguitstappen, fietsdaguitstappen en gastronomische weekends. Lees meer

Reizen met de autocar

De Meibloem investeert jaar na jaar in nieuwe, luxueuze autocars die uitgerust zijn met een volwaardige muziekinstallatie met micro, DVD-speler, TV, GPS, airco, toilet, koelkast en comfortabele, ruime zitplaatsen. Lees meer