M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Friesland & Ameland

4 dagen  -  zo 30 mei t/m wo 2 juni
Nieuw!
Friesland & Ameland

Reisformule

Datum

4 dagen | zo 30 mei t/m wo 2 juni 2021

Prijs per persoon

€ 624 op basis van 2 p. kamer
€ 75 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Volpension vanaf het eerste t/m laatste middagmaal.

Inbegrepen

Alle inkomgelden, boottochten, degustatie, toeristisch treintje, koffie met gebak op de boot en optreden Friese folkloregroep.

Niet inbegrepen

Tafeldranken, huurfiets Ameland (ca. € 9), eventuele facultatieve bezoeken.

Hotel ***

Hotel Princenhof *** in Earnewâld bestaat sinds 1938 en is door de jaren heen een paar keer verbouwd en uitgebreid. Door de prachtige ligging in het Nationaal Park ‘De Alde Faenen’, kunt u hier heerlijk ontspannen en genieten van de mooie omgeving. De frisse, nette kamers hebben bad of douche, toilet, TV, telefoon, haardroger, … Vanuit het restaurant heeft u een fraai uitzicht op het water en de bootjes. Er is een gezellige bar, een groot terras aan het water en een aangenaam wandelpad dat u tot aan het dorpscentrum en de vele bootsteigers brengt. Vele zitgelegenheden onderweg en een paar terrasjes waar het aangenaam vertoeven is.

Blauwe lucht met witte wolkjes, weidse groene graslanden met bonte koeien en gitzwarte Friese paarden, schitterende uitgestrekte meren waar skûtjes met bruine zeilen en plezierjachten voor een mooi schouwspel zorgen. Dit fascinerende land met zijn vele molens en pittoreske terpdorpen ligt op nauwelijks 4u rijden van bij ons. Friesland is niet alleen gekend voor de 11-steden tocht op de schaats, maar is tevens een paradijs voor zeilers, fietsers, wandelaars en natuurliefhebbers. Ook wie van cultuur en geschiedenis houdt, komt hier aan zijn trekken! Laat u verrassen op deze ontdekkingstocht door de mooiste provincie van Nederland!

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Afsluitdijk - Harlingen - Franeker - Leeuwarden - Earnewâld.

Vertrek om 6u. Via Amsterdam en door Noord-Holland tot Den Oever waar we over de Afsluitdijk, Friesland binnen rijden. In Harlingen, enige havenstad in Friesland met open verbinding naar de Noordzee, flaneren we langs de haven, zien de oude skûtjes en bewonderen we de pittoreske Noorderhaven met pakhuizen, stadhuis en plezierjachten. 

Lunch met broodmaaltijd. Franeker, voormalige universiteitsstad en centrum van de Friese kaatssport, heeft naast het fraaie stadhuis, het huisje van wolkammer Eise Eisinga, die het hele zonnestelsel namaakte op het plafond van zijn kleine woning. Na meer dan 100 jaar functioneert alles nog perfect! Dit is uniek in de wereld! We eindigen onze dag in Leeuwarden, hoofdstad van Friesland, met een rondritje in een toeristisch treintje langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden. Na wat vrije verpozing rijden we naar ons verblijfshotel in Earnewâld. 

Dag 2: Waddeneiland Ameland.

In Holwerd nemen we de boot naar het waddeneiland Ameland. Dé manier om dit eiland te ontdekken is per fiets, maar voor de niet-fietsers gaat onze autocar mee op de overzetboot. De 45 min. durende overtocht is vooral bij eb interessant en we zien zeevogels ijverig hun kostje bijeen zoeken in de wadbodem. In het kleine hoofddorp Nes trekt de alleenstaande toren met zadeldak meteen de aandacht. Tijdens de dorpswandeling komen we langs commandeurswoningen, huizen van voormalige walvisvaarders. Lunch met visschotel in het gekendste restaurant op het eiland.

Terwijl de fietsers genieten van Waddenzee en Noordzee, van duin en polder, van zeewind en zon, maken de niet-fietsers een rondritje over het eiland. We zien de boerderijen, de duinwoningen en de gaswinning op de Noordzee in Buren, rijden doorheen Ballum en wandelen in Hollum langs het commandeurshuisje/museum van de familie Sorgdrager. We ontdekken walvisbeenderen en zeemansgraven. Korte fotostop/halte aan de mooie roodwit gestreepte vuurtoren. Facultatief bezoek mogelijk aan het natuurmuseum of het cultuurhistorisch museum Sorgdrager. Om 16u30 afspraak aan de steiger met fietsers en niet-fietsers. Overtocht om 17u terug naar de vaste wal. 

Dag 3: Sneek - Bolsward - Hindeloopen.

Via Sneek en de beroemde Waterpoort, symbool van de stad, rijden we naar Bolsward waar we een korte wandeling maken in het kleine stadscentrum langs de ruïne van de Minnebroederskerk en het schitterende neorenaissance stadhuis. We nemen een kijkje in de Martinikerk, waar een prachtig orgel, een bijzondere preekstoel, mooie koorbanken en vele kunstig bewerkte grafstenen te bewonderen zijn. Een bezoek aan Sonnema Berenburg en proeverij van deze gekende Friese kruidendrank, kan hier natuurlijk niet ontbreken. We volgen een stukje de Aldfaers Erfroute, langs de kleine dorpjes Exmorra en Allingawier en rijden doorheen Workum, stad van schilder Jopie Huysman, naar Hindeloopen, de ‘parel van Friesland’ genoemd.

Na de 2-gangen lunch lopen we een rondje in dit schilderachtige dorp met ook hier prachtige commandeurshuizen. Vrije verpozing en gelegenheid tot facultatief bezoek aan het kleine interessante schaatsmuseum of het Hidde Nijland museum met o.m. een bijzondere verzameling Hindelooper interieurs en erg fraaie Hindelooper klederdrachten, enkel hier te vinden! Bij aankomst in Earnewâld, is facultatief bezoek mogelijk aan het Skûtjesmuseum. Vanavond kan u genieten van een Friese dansgroep in de klederdracht van de Friese herenboeren en boerinnen uit vervlogen tijden.

Dag 4: Earnewâld - Hemrik - Ypecolsga - Sloten - Tielt.

Doorheen Beetsterzwaag en de Friese Wouden naar Hemrik voor bezoek aan een mooie standingvolle paardenstoeterij. Het Friese paard met zijn elegante lichaamsbouw, zijn gitzwarte kleur en lange manen, is nog steeds de trots van menig landbouwer. Naast de paarden, de stallen, de rijtuigen, de drachten, … krijgt u ook een korte mooie paardendressuur te zien. In Ypecolsga houden we even halt aan een typische klokkenstoel en zetten dan koers naar Galamadammen voor de lunch.

Daarna maken we een boottochtje op de Friese meren met de “Klifrak”, die een prachtige tocht biedt op de Fluessen en het Heegermeer, doorheen het watersportdorp Woudsend en het Slotermeer naar Sloten, kleinste stadje van de gekende 11-steden. Tijdens de vaart, geniet u ook van koffie met gebak. Deze laatste dag wordt besloten met een bijzondere wandeling (1/2u) in Sloten. Omstreeks 17u aanvang terugreis - Thuiskomst om 22u.

Meibloem-troef

Friesland op zijn best! Afwisselend programma met aandacht voor natuur, cultuur, folklore, traditie, smaak en sfeer!