M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Het Duitse Ost-Friesland & Bremen

Reisformule

Datum

5 dagen | zo 28 juli t/m do 1 augustus 2019

Prijs per persoon

€ 662 op basis van 2 p. kamer
€ 94 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Volpension van het eerste t/m het laatste middagmaal.

Inbegrepen

Alle bezoeken en inkomgelden.

Niet inbegrepen

Tafeldranken.

Hotel ****

We verblijven in Ringhotel Am Badepark****, een heerlijk hotel met 50 pas gerenoveerde mooie kamers, voorzien van alle moderne comfort. ’s Morgens een rijkelijk ontbijtbuffet en ’s avonds 4 keer een verzorgd 3-gangenmenu. Gratis wifi, sauna, gezellige bar, groot terras en een mooie tuin. Kortom een hotel dat de meest veeleisende toerist zal bevallen.

Een must voor wie uitkijkt naar nieuwe boeiende ervaringen.

Ost-Friesland is een stukje Duitsland, een beetje verstopt tegen de Noordzee en het Nederlandse Groningen. Nog vrij onbekend, maar daar zal ongetwijfeld de komende jaren verandering in komen, want Ost-Friesland is een pareltje. Het bijzondere weidse landschap met schilderachtige veendorpen, levendige vissershaventjes, die vertellen over het verleden, vele culturele eigenaardigheden en culinaire

bijzonderheden zullen u zeker bekoren. Bovendien bezoeken we de nabije Hanzestad Bremen, die voor iedereen een aangename verrassing zal zijn. Maar dé bezienswaardigheid houden we voor de laatste dag: een bezoek aan de Meyer Scheepswerf, waar de  mega luxe-cruiseschepen worden gebouwd. Een topbezoek! De keuze aan bezienswaardigheden is zo groot, dat het niet moeilijk was een prachtig programma vol afwisseling samen te stellen. De toeristen worden er met open armen ontvangen met de groet Moin, wat zoveel betekent als ‘van harte welkom’.

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - Bourtange - Bad Zwischenahn.

Vertrek om 6u30. Via Antwerpen - Breda naar Meerkerk voor een ontbijt. Dan gaat het via Zwolle en Emmen naar Bourtange voor het middagmaal en bezoek. Bourtange is een uniek historisch en sfeervol vestingstadje met talrijke grachten, ophaalbruggen, en oude stadspoorten. Tijdens ons bezoek o.l.v. een plaatselijke gids worden we als het ware enkele eeuwen terug in de tijd gekatapulteerd en wanen we ons terug in 1742. We zien ook een film over de geschiedenis van de vesting, die nooit werd ingenomen omwille van het omliggende moeras. Nog even tijd om op eigen houtje rond te kuieren en daarna steken we de Duitse grens over naar ons hotel in Bad Zwischenahn, een aangenaam kuuroord gelegen in een mooi parklandschap aan een meer.

Dag 2: Ammerland - Ammerlander Bauernhaus - Park der Garten.

In de voormiddag verkennen we o.l.v. een plaatselijke gids de streek in de omgeving van ons hotel. Deze ‘Ammerlandrundfahrt’ voert ons door het heerlijke parklandschap in de omgeving van Bad Zwischenahn en eindigt bij het meer waar we ook een klein museum bezoeken van een Ammerlander Bauernhaus.

Middagmaal aan het Zwischenahner Meer en daarna naar het ‘Park der Garten’, een schitterende tuin van 14 ha die borg staat voor een paar uur tuingenot, met meer dan 40 inspirerende voorbeelden voor eigen tuin. Tot slot van deze dag een uur vrije tijd in het gezellige centrum met o.a. de oude Johanneskerk en vooral vele winkels en boetiekjes met regionale producten.

Dag 3: Eemskering - Greetsiel - Turfmuseum.

Na het ontbijt rijden we naar het dorpje Gardersum voor een boeiend bezoek aan de Eemskering. De Eemskering is op de eerste plaats bedoeld als stormkering, maar is ook uiterst belangrijk voor de Meyer Werf in Papenburg. De Eemskering kan het water enkele dagen opstuwen, zodat scheepvaartverkeer vanuit de werf met een diepgang van 8,50 m mogelijk wordt. Een interessant bezoek met een rondleiding over het Sperrwerk zelf, een videopresentatie en uitleg met een schaalmodel in de moderne ontvangstruimte. Daarna gaat het naar Greetsiel, een romantisch oud vissersdorp, een 25-tal km ten noorden van de stad Emden.

Middagmaal en bezoek aan het haventje met zijn vloot garnalenvissers. Verder heeft Greetsiel veel pittoreske huizen, straatjes en pleintjes. Na ietwat vrije tijd bezoeken we nog een turfmuseum en turfdorpje, zo typisch voor de streek, gelegen een paar km ten noorden van Aurich. Bijna 200 jaar van ellende en honger worden in de precies nagebouwde hutten getoond. Het museum laat de woonomstandigheden, het graven van de turf en andere werktechnieken zien. Er wordt ook een film van een tiental minuten getoond.

Dag 4: Heerlijk Bremen.

Op een klein uurtje rijden ligt de prachtstad Bremen, de stad vooral bekend om het verhaal van de ‘Bremer Stadsmusikanten’, waarvan we een bronzen beeld vinden op de markt. Deze vroegere Hanzestad heeft heel wat te bieden. We starten onze wandeling op de mooie markt met een schitterend Rathuis (UNESCO Werelderfgoed - bezoek) en naast het beeld van de Bremer  Stadsmusikanten, de Ratskeller uit 1409. Niet minder imposant is het beeld van Roland (5 m hoog), opgericht in 1404, als symbool van de vrijheden en rechten van de stad. Op slechts een paar minuten loopafstand ligt de ‘Böttcherstrasse’, een uniek architectuurproject van de koffiehandelaar Ludwig Roselius uit het begin van de 20ste eeuw. Roselius liet dit straatje herbouwen in de stijl van het expressionisme. Eén van de bijzonderheden is een carillon met klokken van Meissner porselein. Iets verder komen we in de ‘Schnoor’, het oudste stadsdeel van Bremen. Kleine, smalle vakwerkhuizen uit de 15de - 16de eeuw, zijn hier aaneengeschakeld als een snoer (vandaar de naam ‘Schnoor’).

Middagmaal in Bremen; daarna terug naar ons hotel waar omstreeks 16u ons een Oost-Friese koffie of thee met taart wordt aangeboden. Verder nog ietwat tijd in de mooie omgeving van het hotel, met zijn schitterend meer, een mooi park en een gezellig, levendig stadscentrum.

Dag 5: Papenburg - Tielt.

Na een hartig ontbijt rijden we naar Papenburg, voor het hoogtepunt van de reis. We bezoeken de scheepswerf Meyer Papenburg, één van de belangrijkste toeristische attracties van Noord-Duitsland. Hier worden luxueuze cruiseschepen gebouwd. In het bezoekerscentrum wordt aan de hand van films en compleet ingerichte hutten de wereld van de cruiseschepen aanschouwelijk gepresenteerd. We krijgen ook toegang tot de bouwhallen, waar we via luchtbruggen het bouwproces goed kunnen volgen. Na dit overweldigend bezoek volgt nog een middagmaal en beginnen we onze terugreis naar Tielt.

Meibloem-troef

Topbezoek aan scheepswerf Meyer in Papenburg. Een absolute must!