M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Schotland

9 dagen  -  ma 26 juli t/m di 3 augustus
Schotland

Reisformule

Datum

9 dagen | ma 26 juli t/m di 3 augustus 2021

Prijs per persoon

€ 1754 op basis van 2 p. kamer
€ 589 toeslag 1 p. kamer

Verblijfsformule

Op basis van halfpension, d.i. avondmaal, overnachting en Schots ontbijtbuffet.

Inbegrepen

Inkomgelden van alle vermelde bezoeken, treinrit Jacobite Steam Train.

Niet inbegrepen

Middagmalen en tafeldranken.

Hotels ***(*)

We logeren tijdens deze reis in goede *** en **** hotels. Kamers met bad/douche, WC, telefoon, TV, bar. In sommige hotels ook koffie/thee op de kamer.

Munt

Pond Sterling (£)

Reisdocumenten

Een geldig identiteitskaart volstaat

“Scotland” heeft iets dat bezoekers nergens anders ter wereld kunnen ervaren …

Is het de liefde voor whisky, haggis, kilts, doedelzakken en ceilidhs die het zo speciaal maken? Of is het Nessie, de legende over het monster op de bodem van Loch Ness of misschien de distel? Naast de tartan is niks zo ‘Schots’ als dit bescheiden, prikkelende onkruid die ze gebruiken als het nationale symbool… wie zal het zeggen. Om dan nog maar te zwijgen over het schitterende landschap, de ongerepte natuur van de Highlands, iets wat je nooit meer loslaat: de diverse kust, de lochs, de bergen en Munro’s zijn op heel wat plaatsen wild en onherbergzaam, echt adembenemend mooi. Trouwens mag je Caledonia één van de laatste wildernissen van Europa noemen, met de schoonheid van de steile flanken op de Ben Nevis in Glenn Coe, de idyllische charme van de 800 eilanden, de golven langs de noordkust en de stilte van de aan de wind blootgestelde heidevelden garanderen u onvergetelijke reisherinneringen. In het programma zit een héél bijzondere uitstap, per stoomtrein reizen we van Fort William naar Mallaig langs een betoverend landschap, beschreven als één van ’s werelds mooiste treintrajecten die je kan beleven! Kortom, een buitengewone vakantie want Schotland is een unieke en fascinerende bestemming.

Reisprogramma

Dag 1: Tielt - IJmuiden - Newcastle.

Vertrek in Tielt om 8u30. We nemen in IJmuiden (onderweg stop in Meerkerk) de DFDS ferry naar Newcastle. Avondmaal en overnachting in een tweepersoonsbuitenkajuit.

Dag 2: Newcastle - Hadrian’s Wall - Gretna Green - Linlithgow Palace.

Ontbijtbuffet en daarna ontscheping in Newcastle omstreeks 9u15. We rijden door een mooi glooiend landschap langs enkele restanten van de befaamde Hadrian’s Wall, de vroegere grens met Schotland. Daarna doorreis naar Vindolanda waar we 2.000 jaar terug gaan in de tijd. Bezoek aan dit voormalig Romeins fort en een burgernederzetting

Tegen de middag overschrijden we nabij Gretna Green de huidige Schotse grens en gaan we even langs in de oude smidse waar verliefde stelletjes vroeger voor het aambeeld konden huwen zonder toestemming van ouders, kerk of staat. Vrij middagmaal. In de namiddag verder naar Linlithgow Palace. Dit 15de eeuws paleis was één van de belangrijkste verblijven van de Schotse koningen van huis Stuart en geboortegrond van Mary, Queen of Scots. Tot slot houden we nog even halt bij het Falkirk Wheel. Deze draaiende scheepslift is een mooi staaltje van het Schotse technische vernuft! Verder naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 3: Stirling - Inveraray - Fort William.

Vandaag bezoek aan Stirling Castle gebouwd op een hoog vulkanisch rotsgesteente. Het kasteel was vanaf de 12de eeuw de residentie van de Schotse koningen. Vrij middagmaal. Doorreis naar Inveraray waar we het Jail House Museum bezoeken. Dit ‘levend’ museum toont hoe de levensomstandigheden waren in de gevangenis in de 19de eeuw. We wonen er zelfs een proces bij! Daarna doorreis naar Fort William waar we 2 keer overnachten. 

Dag 4: Fort William - Jacobite Steam Train - Ben Nevis distillerie.

Vandaag staat er een unieke treinrit op het programma! De Jacobite Steam Train brengt ons van Fort William naar Mallaig. Dit is één van de mooiste treinreizen die u kunt maken! We starten in Fort William. Daarna via Arisaig, Loch Nevis, Glennfinnan naar Mallaig. Vrij middagmaal. Daarna keren we opnieuw met de stoomtrein terug naar Fort William.

Eenmaal aangekomen in Fort William gaan we terug de bus op naar de Ben Nevis Distillery. Sinds 1826 produceert deze whiskystokerij de Schotse nationale drank. Een degustatie mag niet ontbreken op deze reis!

Dag 5: Fort William - Isle of Skye - Inverness.

We rijden langs de oevers van Loch Shiel naar het Glenfinnan Monument, op de plaats waar Charles Edward Stuart op 19 augustus 1745 zijn vaandel hees en de 2de Jacobitische opstand een feit was. We rijden verder door het prachtig landschap van de noordelijke highlandskust naar Mallaig waar we de veerboot nemen naar het eiland Skye. Het bestaat uit schiereilanden en de Cuillins, indrukwekkende bergen. Tegelijk zorgen de diep ingesneden zeelochs ervoor dat de zee nergens verder dan 8 km weg is. Rondrit op het prachtige eiland waar we bij mooi weer de unieke rotsformatie “The Old Man of Storr” en de “Kilt Rock waterval” kunnen bewonderen. Vrij middagmaal.

Over de brug in Kyliakin rijden we naar één van de meest gefotografeerde Schotse kastelen, Eilian Donan Castle en zo vervolgen we onze weg naar Inverness.

Dag 6: Culloden - Elgin - Aberlour - Aviemore.

Na het ontbijt rijden we naar Culloden Battlefield voor een bezoek. Op dit slagveld stonden Schotten en Engelsen lijnrecht tegenover elkaar tijdens de Jacobitische oorlog. Daarna verder naar Elgin waar we een bezoek brengen aan Johnstones of Elgin shop. Hier fabriceert men specifieke stoffen. Vrij middagmaal.

Kennismaking met de River Spey en zijn lekkernijen. We besluiten onze dag bij de Leault Working Sheepdogs farm. Hier zien we hoe de bordercollies een kudde schapen hoeden. Avondmaal en overnachting in Aviemore.

Dag 7: Bruar Falls - Blair Castle - Loch Tummel - Crannog Centre.

Na het ontbijt maken we een mooie ochtendwandeling naar de watervallen van Bruar. Daarna bezoek aan Blair Castle, thuisbasis van de familie Atholl. We wandelen er door 30 kamers met een uitzonderlijke collectie antieke meubelen, schilderijen, porselein … en zien hoe deze hoogstaande familie leefde. Ook nemen we een kijkje in de prachtige tuinen. Vrij middagmaal.

In de namiddag bezoek aan het Scottish Crannog Centre waar we leren hoe men leefde in de IJzertijd. We wandelen er rond in een gereconstrueerd paaldorp. We verlaten Loch Tay en rijden via de flanken van het Trossachs National Park, de streek waar Robert Roy MacGregor beter bekend als Rob Roy de Schotse Robin Hood ooit als vrijbuiter leefde, verder naar de omgeving van Dunfermline. Avondmaal en overnachting.

Dag 8: Abbotsford House - Newcastle.

We starten onze laatste Schotse dag met een bezoek aan Abbotsford House, de woning met omliggende tuinen van Sir Walter Scott, de man die in zijn romans het Schotse nationale gevoel gestalte gaf. Vrij middagmaal.

Daarna verder naar Carter Bar. Deze plek hoog in de heuvels vormt ook vandaag nog de grens met Schotland en was de historische getuige van talloze gevechten tussen Schotten en Engelsen. Terug naar Newcastle voor de overtocht naar IJmuiden. ’s Avonds uitgebreid diner in buffetvorm aan boord van het schip. Overnachting in een tweepersoonsbuitenkajuit.

Dag 9: IJmuiden - Tielt.

Eenmaal aangekomen in IJmuiden vervolgen we onze weg terug naar Tielt. Vrij middagmaal onderweg. Thuiskomst omstreeks 15u.

Meibloem-troef

Beleef één van de mooiste treinritten ter wereld: the Jacobite Steam Train!