M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Costa Rica

15 dagen  -  za 7 maart t/m za 21 maart
Volzet
Costa Rica

Reisformule

Datum

15 dagen | za 7 t/m za 21 maart 2020

Prijs per persoon

€ 3.935 p.p. in een 2 p. kamer
€ 495 toeslag single
Korting triplekamer is € 95 p.p.

Vanaf 12 personen wordt de reis gegarandeerd - de groep is beperkt tot max. 20p.

Reisformule

Halfpension

Inbegrepen
 • Vluchten met KLM. Amsterdam – San Jose en San Jose – Amsterdam
 • Vervoer per autocar Tielt/Antwerpen naar Schiphol. En ook van Schiphol naar Antwerpen/Tielt
 • Sfeervolle 3 & 4 sterren hotels zoals vermeld in het programma of gelijkwaardig/ ontbijt is inbegrepen.
 • Maaltijden zoals in programma.
 • Privé busvervoer gedurende de gehele rondreis.
 • Toegangsbewijzen voor de volgende Nationale Parken: Irazú, Manuel Antonio, Rincón de la Vieja, Arenal, Tortuguero, Reservaat Monteverde
 • De in het programma vermelde excursies: bezoek aan Irazu vulkaan en de basiliek van de oude hoofdstad Cartago / bezoek aan het dorp Tortuguero / bezoek aan Mawamba Park / 2 boottochten door de kanalen van NP Tortuguero / bezoek aan archeologische opgraving Alma Ata in Sarapiqui / bezoek aan Tirimbina Reservaat (natural history walk met bioloog) / bezoek NP Arenal / cultour met een bezoek aan lokale scholen en diverse plantages rond La Fortuna / workshop tortillas maken /    bezoek hotspings La Fortuna / wandeling over de hangbruggen van la Fortuna onder leiding van gecertificeerde natuurgids /      bezoek NP Rincón de la Vieja / bezoek aan Río Negro complex van hacienda Guachipelin / nachtwandeling in Monteverde /        koffietour / bezoek aan Monteverde reservaat met gecertificeerde natuurgids / boottour over de rivier de Tárcoles /        wandeling door NP Manuel Antonio met gecertificeerde natuurgids / gecertificeerde Nederlandstalige reisleiding gedurende de gehele rondreis / Vlaamse reisleider / fooien voor lokale gidsen, chauffeur, bagagedragers en kamermeisjes.
Niet inbegrepen
 • Overige maaltijden die niet genoemd zijn.
 • Excursies die niet vermeld zijn in het programma
 • Persoonlijke uitgaven

Reisdocumenten

 • Een geldig internationaal reispas is vereist.

Overal in Costa Rica hoor je de uitdrukking ‘pura vida’. Het is het levensmotto van de vriendelijke Costa Ricanen, en het betekent zoveel als ‘geniet ten volle van elke dag’. Het land heeft hier dan ook alle ingrediënten voor en is een waar paradijs op aarde. Het heeft een uitzonderlijk rijke natuur op een beperkte oppervlakte, dus geen lange rijtijden en veel variatie. Van regenwouden met kleurrijke dieren en vogels, tot groene heuvellandschappen, warmwaterbronnen, vulkanen, langgerekte stranden, een lekker Centraal-Amerikaanse keuken en een zeer vriendelijke bevolking. De ideale mix voor een zee fijne rondreis.

Reisprogramma

( O = ontbijt, M = middagmaal, A = avondmaal)

Dag 1 | Tielt - Schiphol - San José.

Samenkomst in Tielt en met de autocar naar de luchthaven van Schiphol. Je kan ook in Antwerpen opstappen. Diegenen die het wensen kunnen op eigen houtje naar Schiphol gaan. Directe vlucht met KLM naar San José, Costa Rica.

Aankomst dezelfde avond in Costa Rica waar we worden opgewacht door de lokale gids en comfortabele bus, die ons naar het centrum van de Costa Ricaanse hoofdstad brengt. Overnachting in het Aurola Hotel of gelijkwaardig.

Dag 2 | San José en Irazu-vulkaan (O - A).

De hoofdstad San José ligt in de Centrale Vallei en is het economische en politieke hart van het land. De stad onderging een culturele heropleving met een museumwijk die vlakbij het centrum gevestigd is en een dynamisch nachtleven in de wijken Barrio Amón en Barrio Escalante. Het is aangenaam een wandeling te maken door de calles en avenidas en de stadsparken te bezoeken. 

Vlak buiten San José ligt de vulkaan die met zijn 3.440 meter de hoogste van het land is: de Irazú. In ongeveer anderhalf uur rijden we helemaal naar boven toe, terwijl we onderweg genieten van prachtige vergezichten.  Eenmaal boven is het slechts een korte wandeling naar de krater die een mooi meer heeft.

Daarna bezoeken we de oude hoofdstad Cartago met zijn beroemde basiliek, die in augustus het eindpunt is van de jaarlijkse bedevaarstocht. Eenmaal terug in San José is er zeker nog tijd voor een stadswandeling langs de belangrijkste monumenten van de stad. We dineren vandaag in het sfeervolle Café Mundo dat gevestigd is in een oude residentie in Victoriaanse stijl. 

Overnachting in het Aurola Hotel of gelijkwaardig.

Dag 3 | Tortuguero (O - M - A). 

Tortuguero is een afgelegen bestemming. Het wordt ook wel de ‘Amazone van Costa Rica’ genoemd vanwege de overvloed aan water in dit gebied. Het is alleen per boot of per vliegtuig te bereiken. Tortuguero is een populaire bestemming omdat er makkelijk veel wildlife gespot kan worden: drie soorten apen, luiaards, rivierschildpadjes, toekans en vele andere tropische vogels worden met regelmaat gespot tijdens een bootexcursie door het Nationale Park.  

Vroeg in de ochtend reizen we af richting de noordelijke Cariben. De tocht gaat door de hooglanden van het Braulio Carrillo Nationale Park met zijn indrukwekkende nevelwouden. Dan dalen we snel naar (bijna) zeeniveau en valt het warm-vochtige klimaat als een deken over ons heen.

We ontbijten in het plaatsje Guápiles, waarna we de tocht voortzetten naar en klein haventje gelegen te midden van de bananenplantages. Hier stappen we over op een (overdekte) boot die ons in ongeveer een uur naar ons hotel vaart. Tijdens deze tocht krijgen we al een goede impressie van de fascinerende natuur die ons in Tortuguero te wachten staat.

Na de lunch in de Lodge staat een bezoek gepland aan het dorp Tortuguero, met zijn typisch Caribische bevolking. 

Overnachting in de Laguna Lodge of gelijkwaardig.

Dag 4 | Tortuguero (O - M - A). 

Vandaag wordt we ‘ondergedompeld’ in de jungle van het Nationaal Park Tortuguero.  

In de vroege ochtend maken we een boottocht van ongeveer 2 uur door de kanalen en kreken van het Nationale Park. De boot is open; op deze manier hebben we een maximaal zicht op het regenwoud dat de kanalen omzoomt. De fluisterboot verkent de steeds smaller wordende stroompjes en brengt ons op armlengte van het bos. We krijgen uitstekende mogelijkheden om veel dieren te spotten.  

Na het ontbijt maken we een wandeling door de tropische tuinen van het hotel en bezoeken we het ‘Mawamba Park’, waar we vlinders en de schitterende gifkikkertjes kunnen zien. We varen terug naar de Lodge om te relaxen en te lunchen. In de namiddag, als het woud opnieuw tot leven komt, varen we opnieuw door het Nationale Park maar dan door een ander gedeelte.

Overnachting in de Laguna Lodge of gelijkwaardig.

Dag 5 | Puerto Viejo de Sarapiqui (O - M). 

Na het ontbijt in de lodge gaan we eerst met de boot naar het kleine haventje ‘in the middle of nowhere’, waar onze bus op ons staat te wachten. Dan rijden we naar Guápiles waar een typische lunch voor ons bereid is. In de loop van de middag installatie in Hotel La Quinta de Sarapiqui dat omgeven is door ananasplantages en vlakbij het beroemde Tirimbina reservaat.

Na de middag bezoeken we de archeologische opgraving en krijgen we uitleg over de inheemse bevolking die hier leefde voor Columbus Costa Rica aandeed. Overnachting in La Quinta de Sarapiqui of gelijkwaardig.

Dag 6 | La Fortuna (O - M - A).  

La Fortuna is een populaire bestemming in Costa Rica vanwege de aanwezigheid van de iconische Arenal vulkaan. Deze vulkaan barstte totaal onverwacht en voor de eerste keer sinds mensheugenis uit in 1968. Op dit moment vertoont de vulkaan weinig activiteit, maar toch is het gebied enorm attractief door alle bijzondere natuur: de regenwouden, oude lavastromen, het Arenalmeer en de hotsping die verwarmd worden door de aderen van de vulkaan. 

Deze voormiddag gaan we naar het Tirimbina reservaat waar we onder leiding van een bioloog een wandeling door dit bijzondere oerwoud maken.We bezoeken ook de bekende leguanenbrug. 

In de namiddag rijden we naar de warmwaterbaden van Ecotermales waar we heerlijke kunnen ontspannen en ’s avonds genieten van het avondmaal. Hotel Arenal Observatory Lodge of gelijkwaardig. 

Dag 7 | Nationaal Park van Arenal (O - M).

Na het ontbijt bezoeken we het Nationale Park Arenal. We wandelen naar een uitzichtpunt met een schitterend uitzicht over de vulkaan. Vandaar lopen we verder over de flanken van de vulkaan naar een oude lavastroom. Ook hier kunnen we weer genieten van prachtige vergezichten over de Arenal en het gelijknamige meer.

De middag staat in het teken van ontmoetingen met Costa Ricanen en hun cultuur. We rijden naar een klein plattelandsdorpje waar we met open armen worden verwelkomd. De schoolkinderen tonen ons hun folkloristische dansen en ze tonen ons hun school zien. We bezoeken een aantal plantages en krijgen de gelegenheid om verschillende gewassen en vruchten te proeven. Daarna bezoeken we het historische Casona, een oude boerderij ooit bezit van een ex-president. We zien er een werkende Trapiche (suikermolen) zien. Tot slot steken we zelf de handen uit de mouwen en maken we samen een traditionele Costa Ricaanse lunch die we nuttigen met vrolijke lokale muziek op de achtergrond. Hotel Arenal Observatory Lodge of gelijkwaardig.

Dag 8 | naar Rincon de la Vieja (O - A). 

Het Rincón de la Vieja massief maakt deel uit van het gebergte van Guanacaste dat als een ruggengraat in deze provincie ligt. De Rincón de la Vieja is een actieve vulkaan met verschillende kraters. Rondom de vulkaan en met name in het Nationale Park zijn allerlei vulkanische activiteiten te zien.

Na het ontbijt rijden we naar het Mistico park waar we een wandeling gaan maken door het spectaculaire regenwoud via de zogenaamde hangbruggen. Op deze wijze maken we niet alleen kennis van het woud vanaf de grond maar ook via de toppen van de bomen, waar zich het grootste deel van het leven zich afspeelt. We kunnen genieten van adembenemende zichten op het woud.

Dan rijden we om het Arenalmeer, en zien we stilaan de landschappen veranderen en rijden we naar onze volgende lodge waar we dineren en overnachten. Overnachting in Rinconcito Lodge of gelijkwaardig

Dag 9 | Rincon de la Vieja (O - A). 

We verkennen vandaag het Nationale Park Rincón de la Vieja dat op ongeveer 20 minuten rijden van het hotel ligt. Het meest toegankelijke en meest spectaculaire deel van het park is de ‘Pailas’-sectie. Een goed beloopbaar pad van iets meer dan drie kilometer loopt gedeeltelijk door hellingbos en gedeeltelijk door open savanne. Allerlei vulkanische verschijnselen zijn er te zien: mini-vulkanen, kokende modder en geisers. Met enig geluk treffen we er ook kapucijnapen of brulapen op ons pad!

Na deze wandeling kunnen we optioneel kiezen om een Canopy tour te doen. Deze ‘zipline’-tocht is uitgevonden in Monteverde. Tijdens zo’n tocht word je vastgeklikt aan een stalen kabel en zwier je van platform naar platform die hoog in de bomen bevestigd zijn. Voor de liefhebbers van een beetje actie!! Voor hen die het rustiger aan wensen te doen zijn er volop mogelijkheden ter plekke.

Na de middag brengen we een bezoek aan Rio Negro. Hier kunnen we en bad nemen met modder uit de vulkaan, wat heel gezond zou zijn. Daarna is het heerlijk relaxen in de warme wateren van de rivier. Overnachting in Rinconcito Lodge of gelijkwaardig.

Dag 10 | naar Monteverde (O - A). 

Monteverde staat bij natuurliefhebbers bekend om haar ongerepte nevelwouden. Het is gelegen op ongeveer 1.200 m boven zeeniveau en het heeft een koel en regenachtig klimaat. 

De uitbundige, altijd groene wouden huisvesten een groot aantal vogels, waaronder de prachtige Quetzal, misschien wel Costa Rica´s mooiste vogel. Dit reservaat werd gesticht door Amerikaanse Quakers, die zich hier rond 1950 vestigden op zoek naar een vreedzame omgeving om hun religie te kunnen praktiseren en te werken. Tijdens de rit naar Monteverde zullen we opnieuw de enorme variatie in de natuur ervaren. Na de warme laaglanden komen we nu in de koele mistige bergen van Monteverde.

Hier maken we ook een nachtwandeling. Zodra het begint te schemeren vertrekken we.  Het meeste leven speelt zich hier nl. ’s avonds af: wellicht spotten we miereneters, olingo’s, slapende vogels en  bijzondere insectensoorten. Overnachting in hotel Poco a Poco of gelijkwaardig.

Dag 11 | Monteverde (O - M - A). 

We verkennen gedurende ongeveer 2 uur samen met een lokale natuurgids het bijzondere privé-reservaat Monteverde. Deze gids zal ons alles vertellen over de specifieke eigenschappen van het nevelwoud en samen gaan we op zoek gaan naar wildlife. Een zeer interessante tocht in een schitterende omgeving.

Na de wandeling rijden we door naar het kleine dorpje San Luis, dat geheel omgeven is door koffieplantages. Koffie heeft een enorm belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Costa Rica. Het land is één van de belangrijkste exporteurs ter wereld. We leren er alles over het telen van de koffie en het hele koffieproces. Uiteraard wordt de tocht afgesloten met een lekkere kop koffie.

We dineren deze avond in een sfeervol restaurant in het centrum van Santa Elena. Overnachting in hotel Poco a Poco of gelijkwaardig.

Dag 12 | naar Manuel Antonio (O - M).  

Er zijn veel redenen om het gebied rond Manuel Antonio te bezoeken.Het zeer goed toegankelijke nationale park herbergt Costa Rica’s misschien wel mooiste witte zandstrand en het is er makkelijk veel dieren te spotten. De warme wateren van de oceaan nodigen uit er te zwemmen. Als we afdalen van de hooglanden van Monteverde naar de Pacifische Laaglanden genieten we van schitterende vergezichten over de Golf van Nicoya.

Halverwege de ochtend komen we aan bij het plaatsje Tárcoles. Hier gaan we een boottocht maken van ongeveer 2 uur over de Tárcoles rivier en de mangrovebossen. Met een beetje geluk zien we hier de Rode Ara´s over vliegen. Met zekerheid zullen we hier enorme krokodillen aantreffen, waar deze rivier zo bekend om staat.

Nadien gaat het verder naar het hotel aan het strand van Manuel Antonio. Overnachting in Shana Hotel of gelijkwaardig.

Dag 13 | Manuel Antonio (O - A). 

In de ochtend maken we met een natuurgids wandeling door het Nationale Park Manuel Antonio. De ingang is op een paar honderd meter van het hotel. U kunt hier luiaards zien, brul-, kapucijnen- en doodshoofdaapjes , wasbeertjes, leguanen en veel vogels. Vergeet niet je zwemspullen mee te nemen, want in het park is een prachtig bounty strand, gelegen in een baai, waar heerlijk gezwommen kan worden.

Vrije namiddag en genieten van deze mooie omgeving. Afscheidsdiner in het hotel. Overnachting in Shana Hotel of gelijkwaardig.

Dag 14 | Manuel Antonio (O). 

Vrije tijd tot aan de transfer naar de luchthaven. Vanuit San José vliegen we met een directe vlucht van KLM naar Amsterdam

Dag 15 | Amsterdam - (Antwerpen) - Tielt.

Aankomst in Amsterdam om 14u20. Daar worden we opgewacht door een autocar van de Meibloem die ons afzet in Antwerpen of Tielt.

Einde van een prachtige rondreis!