M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Indonesië

Reisformule

Datum

18 dagen | za 7 september t/m di 24 september 2019

Prijs per persoon

€ 3.750 op basis van 2 p. kamer
€ 650 toeslag 1 p. kamer

€ 55 p.p. korting bij een triple kamer (op aanvraag - beperkt aantal beschikbaar)

*op basis van minimum 14 deelnemers. Max. aantal is 20 deelnemers.

Verblijfsformule

Rondreis in halfpension.

Inbegrepen
 • Vervoer vanuit Tielt naar de luchthaven van Zaventem en terug (klanten die op eigen houtje naar de luchthaven reizen, ontvangen een korting van € 40 per persoon). 
 • de internationale vluchten Brussel - Jakarta en Denpasar - Brussel
 • verblijf in zeer goede hotels volgens programma of gelijkwaardig - op basis van kamer en ontbijt
 • maaltijden volgens programma
 • verplaatsingen per autocar - vlucht - boot
 • vermelde inkomgelden
 • Vlaamse reisleider
 • lokale Nederlandstalige gids
 • voorreisvergadering.
Niet inbegrepen
 • Visumkosten
 • De fooienpot ca. €75 p.p. (fooien aan chauffeurs - gidsen - bagagedragers)
 • Persoonlijke uitgaven: niet vermelde maaltijden en drank (schatting 250 euro p.p.) 
 • reisverzekering.

Hotels

We verblijven tijdens deze rondreis in goede 3- en 4-sterrenhotels.

Munt

Indonesische roepia

Met haar meer dan 13.000 eilanden is Indonesië de grootste archipel ter wereld en biedt het een enorme verscheidenheid aan culturen en landschappen, zowel tropische regenwouden, vulkanen als ook prachtige kusten en delicate koraalriffen. Als kennismaking met deze boeiende bestemming kozen we 3 bijzondere, totaal andere eilanden voor u uit.

Op Java bezoeken we de culturele hoofdstad Yogyakarta met ondermeer de Borobudur en Prambanan tempelcomlexen en een prachtige zonsopgang aan de Bromo-vulkaan. Op Sulawesi zien we mooie rijstvelden en komen we meer te weten over de Toraja’s en hun dodenverering. We eindigen op het Godeneiland Bali waar we de mooiste tempelcomplexen en hoekjes van het eiland bezoeken. Beslist een unieke reiservaring.

Reisprogramma 

(O = onbijt - M = middagmaal - A = avondmaal)

Dag 1 & 2: Tielt - Brussel - Dubai - Jakarta.

Per luxe-autocar rijden we vanuit Tielt naar de luchthaven van Zaventem voor de vlucht van naar Dubai met Emirates (uitstekende service!). Aansluitend vlucht naar Jakarta waar we de volgende dag toekomen. We worden er verwelkomd door onze lokale, Nederlandssprekende gids, die ons naar ons hotel begeleid waar we ook nog een avondmaal krijgen.

Overnachting in het Alila Jakarta hotel of gelijkwaardig.

Dag 3: Jakarta - Yogyakarta (O-A).

De miljoenenstad Jakarta is het centrum van de politiek, de financiële wereld en natuurlijk de hoofdstad van Indonesië. We bezoeken na het ontbijt de oude haven van Sunda Kelapa, waar de Portugezen in de 16de eeuw toekwamen en hun fort bouwden. Nog steeds meren hier scooners aan en is het er een bedrijvige omgeving. Ook de Nederlanders hebben hun sporen achtergelaten in Indonesië; die zien we in de Hollandse wijk, Kota. Op het centrale plein pronkt het voormalige stadhuis, ooit nog het hoofdkantoor van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

In de namiddag hebben we een binnenlandse vlucht naar Yogyakarta, waar we 3 nachten verblijven in het Santika Premiere hotel of gelijkwaardig.

Dag 4: Yogyakarta (O-A).

Yogyakarta is het culturele hart van Java. Vandaag gaan we op verkenning in deze boeiende stad. We beginnen met het indrukwekkende kraton, het ommuurde paleis van de sultan, die er nog steeds woont. Het paleis is een mooi voorbeeld van de weergave van de Javaanse cosmos. Elke kamer, elke ingang, elke boom, ... heeft een specifieke betekenis. Het kraton is ook meer dan een paleis alleen, het is eigenlijk een stad op zich met scholen, woningen, ... waar 25.000 mensen wonen. Er is weinig verkeer in dit stuk van de stad en velen maken er gebruik van de becak, de typische fietstaxi’s.

We bezoeken ook nog het Waterpaleis en de vogeltjesmarkt, waar trouwens naast vogels ook kleine dieren zoals salamanders, leguanen of vleermuizen te koop zijn. In de namiddag gaan we naar Prambanan en bezoeken er het grootste Javaanse-Hindoe-complex in Indonesië uit de 9de eeuw. Overnachting in het Santika Premiere hotel of gelijkwaardig.

Dag 5: Boropudur (O-A).

In de voormiddag gaan we naar Midden-Java en bezoeken we Candirejo, een typisch Javaans dorp. We rijden door de straatjes van dit dorp met een delman, een soort koets en komen meer te weten over het dagelijkse dorpsleven. We zien hoe ze het land verbouwen, en krijgen uitleg over hun levensstijl en de rituelen die ze in ere houden. Zo zouden ze vulkaanuitbarstingen kunnen voorspellen, en hebben ze ceremonieën om goede rijstoogsten aan de goden te vragen. 

In de namiddag gaan we naar het prachtige en mysterieuze Boeddhistische tempelcomplex van Boropudur. Het grootste Boeddhistische monument ter wereld, en volgens sommigen ook het mooiste. De ligging - tussen de rijstvelden en bossen met op de achtergrond het Menoreh-gebergte – nodigt uit om te mediteren. Het complex heeft een uniek ontwerp en bestaat uit verschillende verdiepingen. Je vindt er 1000’en reliëfs en op de bovenste verdieping staan er 40 stoepa’s met in elke stoepa een Boeddha-beeld.  Zeer fotogeniek en onvergetelijk mooi. 

Na dit hoogtepunt keren we terug naar ons hotel in Yogyakarta.

Dag 6: Surabaya - Sukapura (O-A).

We vertrekken vroeg in de ochtend naar het treinstation voor een treinrit naar Surabaya. Aan boord krijgen we een ontbijt-box en we rijden door landschappen van rijstvelden, valleien en dorpjes. Als de trein stopt, zullen lokale verkopers aan boord komen en proberen sigaretten of snoepjes te verkopen. Tegen de middag komen we aan in de drukke stad Surabaya. Een bus brengt ons verder tot nabij de indrukwekkende vulkanische landschappen van Bromo. We verblijven in het Jiwa Jawa Resort (of gelijkwaardig) en kunnen nog ontspannen en genieten van deze prachtige omgeving. 

Dag 7: Bromo-vulkaan - Makassar (O-A).

De Mount Bromo ligt in het nationale Park van Bromo -Tengger -Semuru en is bijna 2.400 meter hoog. Niet de hoogste van het land, maar wellicht wel de speciaalste, door zijn mooie ligging nabij 2 andere vulkanen temidden van een maanachtig landschap. We vertrekken in de zeer vroege ochtend en gaan naar Pananjakan voor de zonsopgang en een spectaculair zicht op de Bromo en de Semeru-vulkaan in de verte.

We keren terug naar het hotel voor ons ontbijt en in de namiddag vliegen we verder naar Makassar op het paradijselijke eiland Sulawesi, ook bekend als Celebes. Dit is het 15e grootste eiland ter wereld en in het zuiden ligt de stad Makassar, ooit een belangrijke havenplaats van waaruit de Nederlanders handel dreven. Als het vluchtschema het toelaat, bezoeken we nog het Fort Rotterdam. Dit is een mooi voorbeeld van de Nederlands koloniale bouwstijl. Overnachting in het Harper Perintis Makasar hotel of gelijkwaardig.

Dag 8: Makassar - Toraja (O-A).

Na het ontbijt hebben we een lange rit tot Rantepao in Toraja-land. De Toraja’s zijn een volk dat gekend is voor zijn dodencultuur en eeuwenoude begrafenisrites. Onderweg zijn er natuurlijk een aantal stops voorzien en bezoeken we Buginese dorpjes met hun typische huizen. De Bugis zijn zeevaarders die nog altijd in traditionele paalwoningen leven. We lunchen in een visrestaurant in Pare-Pare en we genieten van de mooie zichten op de landschappen en talrijke rijstvelden o.a. in Puncak Lakawa.

Overnachting in Misiliana Toraja hotel of gelijkwaardig.

Dag 9: Toraja (O-A).

Vandaag gaan we op verkenning in het land van de boeiende Toraja’s. Temidden van de mooie natuur staan de traditionele huizen, de Tongkonan, met hun typische zadeldaken en versierd met veel symbolen zoals de buffelhoorn. In het dorp KeteKesu bezoeken we één van de oudste Tongkonan en zien we oude rijstschuren en kleurrijk houtsnijwerk.

Vandaag komen we ook meer te weten over de dodenverering bij de Toraja’s. In Lemo zien we rijen levensgrote Tau Tau poppen ter nagedachtenis van overledenen en zien we de hangende graven. Dat zijn grafkamers die zijn uitgehakt in steile rotswanden. In Londa bezoeken we grotten waar de doden tussen de rotsen werden gelegd en in het nabijgelegen Kambira zien we een babyboom, waar overleden baby’s in begraven werden. Sommige van die bomen zijn tot 200 jaar oud en hebben meerdere graven in 1 boom. Met een beetje geluk kunnen we ook een traditionele en indrukwekkende begrafenisceremonie bijwonen. 

Overnachting in Misiliana Toraja hotel of gelijkwaardig.

Dag 10: Pallawa - Bori (O-A).

Vandaag staan de traditionele woningen van Pallawa op het programma. Vanuit Batutumonga hebben we een prachtig zicht op het natuurschoon van Rantepao met zijn rijstterrassen en mooie groene valleien. We maken er een korte wandeling door de rijstvelden en snuiven de sfeer op van het dagelijkse leven op het platteland. In Bori zien we enkele menhirs en het dorp Sa’dan is bekend om zijn weeftechnieken.

Overnachting in Misiliana Toraja hotel of gelijkwaardig.

Dag 11: Toraja - Makassar - Jimbaran (O-A). 

Vandaag wordt een reisdag. Na het ontbijt gaan we met de bus terug naar de luchthaven van Makassar waar we een vlucht nemen naar Denpasar op het eiland Bali. Als avondmaal krijgen we vandaag een sandwich box. Bij aankomst in Bali nog een transfer naar Jimbaran waar we zullen genieten van een welverdiende rust in het mooie Keraton Jimbaran Beach resort of gelijkwaardig. 

Dag 12: Jimbaran - Ubud (O-A). 

De naam Bali spreekt tot de verbeelding. Vandaag maken we kennis met de exotische landschappen en de bijzondere cultuur van die eiland.

Na het ontbijt gaan we naar de lokale markt in Gianyar waar de tijd nog lijkt te hebben stilgestaan – we zien er hoe de lokale bevolking zijn aankopen doet – alles van groenten en exotisch fruit tot vlees, vis en kleding. Grote karren zijn er gevuld met typische gerechten als babi guling, een soort geroosterd varken met kruiden, zoete cakejes, gebakken bananen, tofu en tempeh.

Vervolgens reizen we verder naar de bergen waar we een korte wandeling maken in een typisch dorp waar de tradities in ere worden gehouden. In de rijstvelden vind je vaak kleine schrijnen, opgedragen aan de godin van de vruchtbaarheid. Hier worden dagelijks offers gebracht. De huizen van de Balinezen worden ook gebouwd volgens stricte regels bepaald door het Hindoeïsme. Zo heeft ieder huis zijn eigen tempel die altijd in de richting van de bergen staat.

Alvorens terug te keren naar het hotel bezoeken we nog de koningstempel Kehen. Avondmaal en overnachting in het hotel Element by Westin Bali Ubud of gelijkwaardig.

Dag 13: Ubud (O-A).

De omgeving van Ubud, het culturele hart van Bali, heeft nog heel wat moois te bieden zoals de paradijselijke landschappen in Tegalalang. We hebben er een mooi zicht op de Balinese rijstvelden omringd met kokosbomen, en we zien er hoe er aan irrigatie wordt gedaan. Langs de weg zien we mooie decoraties met bloemen die worden geofferd. Penelokan, aan de rand van de krater van de Mt Bator, biedt dan weer een prachtig uitzicht op de vulkaan Gunung Anung en het Baturmeer.

In het pelgrimsoord Tirta Empul komen dagelijks pelgrims zich reinigen in de heilige bronnen. De bronnen worden sinds de 10de eeuw beschouwd als de meest heilige van het eiland.

De bekendste bezienswaardigheid van Ubud is het Monkey  Forest. Er zitten verschillende kolonies makaken. Als je door het bos loopt, kom je aan de Pua Dalem Agung Pandagtegal – ook bekend als de tempel des doods, waar een zeer bijzonder sfeer hangt.

Na een zeer boeiende dag reizen we terug naar het hotel Element by Westin Ubud voor ons avondmaal en overnachting.

Dag 14: Ubud - Lovina (O-A).

Nabij Mengwi bezoeken we het koninklijke Taman Ayun tempelcomplex. Taman Ayun betekent letterlijk ‘prachtige tuin’, en wordt beschouwd als één van de mooiste tempels van het eiland. Temidden van een groot watertuin met aan drie zijden een gracht met lotusbloemen vinden we er meer dan 50 schrijnen en paviljoenen. Er zijn ook verschillende meru-torens, die de bergen voorstellen, de plaats van de goden.

Vervolgens gaan we naar de 17de eeuwse Ulan Danu Bratan tempel aan de oevers van het Bratanmeer. De tempelt mengt elementen uit het Boeddhisme en het Hindoeïsme en ligt op een schiereilandje. Vanuit bepaalde standpunten geeft het de indruk dat de tempel op het water drijft. Tenslotte gaan we ook nog naar de Gitgit  waterval, met 60 meter hoogte, de hoogste van het eiland.

Overnachting in het Lovina Bali of gelijkwaardig.

Dag 15: Lovina - Sanur (O-A). 

Mooie wegen door de goddelijke bergen brengen ons vandaag naar de Noordkust van Bali. Langs de weg zien we hoe koffiebonen, kruidnagel of vanille ligt te drogen. Het dorpje Belimbing biedt een adembenemend panorama op de vallei met palmbomen, rijstvelden en de pieken van het Gunung Batukaru-gebergte op de achtergrond. We bezoeken vandaag ook de beroemde zeetempel Tanah Lot. Die is zeer bijzonder gelegen op een rots in de zee, waardoor de tempel alleen bij laag water te voet bereikbaar is.

Avondmaal en overnachting in het Puri Santrian hotel of gelijkwaardig.

Dag 16: Sanur (O-A).

Het Puri Santrian hotel ligt in het zuiden van Bali, nabij Sanur. Het heeft een privé-strand van 200 meter en talrijke spa-faciliteiten zijn mogelijk. We plannen daarom een vrije dag zodat we van het mooie hotel en de omgeving kunnen genieten. Relaxen op het strand, aan het zwembad liggen of ter plaatse nog een excursie bijboeken of gaan shoppen voor de laatste souvenirs; het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

’s Avonds plannen we een afscheidsdiner.

Dag 17: Sanur - Denpasar en vlucht terug naar Brussel (O). 

Vrije tijd tot aan de transfer naar de luchthaven van Denpasar. Met een koffer vol mooie herinneringen en souvenirs keren we via Dubai terug naar Brussel. 

Dag 18: Brussel - Tielt. 

Aankomst in Brussel. Per luxe-autocar van de Meibloem rijden we terug naar Tielt.                 

Infovergadering op vrijdag 11 januari 2019

Op vrijdag 11 januari om 15u30 organiseren we een infovergadering om deze boeiende bestemming toe te lichten. Locatie is Hotel-Restaurant de Shamrock (adres: Euromarktlaan 24, 8700 Tielt). Iedereen is welkom!

Opdat we ons 100% kunnen voorbereiden op uw komst vragen we om vooraf een e-mail te sturen met uw naam + aantal personen die de voorstelling wensen bij te wonen. Stuur een e-mail naar charlotte@demeibloem.be of geef uw aanwezigheid telefonisch door op het nummer 051 40 18 23.