M: info@demeibloem.be
T: +32 (0)51-40 18 23

Oezbekistan

11 dagen  -  vr 10 september t/m ma 20 september
Oezbekistan

Reisformule

Richtprijs per persoon

€ 2.750 op basis van 2 p. kamer
€ 350 toeslag 1 p. kamer
max. aantal deelnemers 24p.

Verblijfsformule

Rondreis in volpension

Inbegrepen
 • Vervoer per luxe-autocar vanuit Tielt naar de luchthaven van Zaventem.
 • De internationale vluchten van Brussel naar Tashkent en vanuit Samarkand terug naar Brussel – met Turkish Airlines of Aeroflot.
 • De binnenlandse vlucht van Tashkent naar Khiva.
 • Alle overnachtingen in vernoemde hotels (of gelijkwaardig) in vol pension.
 • Alle verplaatsingen.
 • Alle inkomgelden (tenzij anders vermeld).
 • Alle vernoemde uitstappen.
 • De diensten van een ervaren Vlaamse reisleider.
 • Lokale Engelssprekende gidsen.
 • Infovergadering
Niet inbegrepen
 • Drank
 • Fooien (ca. € 60 p.p.)
 • In sommige religieuze gebouwen is er een camera-fee om foto’s te mogen maken.
 • Reisverzekering

Reisdocumenten

Om naar Oezbekistan te reizen, heeft u een internationaal paspoort nodig. 

Munt

Oezbeekse sum (UZS)

Culturele schatkamer van Centraal-Azië en land met sprookjesachtige schoonheid.

Oezbekistan is een van de meest fascinerende landen van Centraal-Azië en ligt temidden van de oude Zijderoute, langswaar eeuwenlang via karavaanroutes handel werd gedreven tussen het oosten en het westen. Het land heeft bijzonder veel cultureel erfgoed dat zich kenmerkt zich door grootse bouwwerken, versierd met turkoois mozaïek, prachtige betegelde minaretten en de kleurrijke markten en bazaars. Slenter door smalle straten langs lemen huizen en ontmoet de vriendelijke Oezbeekse bevolking of maak kennis met de Oezbeekse cultuur in een van de vele theehuizen. We bezoeken de steden Samarkand, Tashkent en Bukhara en treden er in de voetsporen van Marco Polo. Het sprookje van duizend-en-één nacht komt tot leven! 

Reisprogramma

Dag 1 | Tielt - Brussel - Tashkent.

Per luxe-autocar rijden we naar de luchthaven van Zaventem. We vliegen via Instanboel naar de luchthaven van Tashkent, de Oezbeekste hoofdstad. Maaltijden en overnachting aan boord.

Dag 2 | Tashkent (O - M - A).

We arriveren om 1u45. Na het in orde brengen van onze papieren en het oppikken van onze bagage, worden we opgewacht door onze lokale agent en worden we naar ons hotel gebracht, zodat we kunnen gaan slapen. Om 10u begint onze stadstour in Tashkent - we bezoeken vandaag zowel het oude als het nieuwe gedeelte van de stad. 

Tashkent vindt zijn oorsprong in de vruchtbare oase aan de rivier Chicik. In het huidige Tashkent zijn er weinig historische gebouwen te vinden en het ademt nog de sfeer uit van de Soviet-Russische periode; brede met bomen omlijste boulevards, pleinen, fonteinen en appartementenblokken. We zien oa. het standbeeld van Amir Temur, het onafhankelijkheidsplein, het theaterplein en het historisch museum. 

We bezoeken oa. de Khast Imam Moskee met de bibliotheek met oosterse manuscripten. De wereldberoemde Koran van kalief Uthman, ofwel de Ottomaanse Koran ligt hier tentoongesteld. We zien ook het het Kafali Shash mausoleum, de Kukeldash Universiteit en de nabij gelegen drukbezochte Chorsu Bazaar, een mooi voorbeeld van een orientaalse bazaar.

Overnachting in het hotel Miran International of gelijkwaardig.

Dag 3 | Tashkent - Chimgan - Tashkent (O - M - A). 

Na het ontbijt rijden we naar het schitterende Chimgangebergte, op zo’n 2 uur rijden van de stad. De berg wordt gezien als een ‘Hemelse berg’. Rondom Chimgan ligt het Ugam-Chatgal Nationaal park. Dit nationale park is opgericht in 1992 om een uniek ecosysteem te creëren met hoogland bossen en meerdere zeldzame en bedreigde dieren- en plantensoorten te beschermen, zoals de Tien-Shan bruine beer en de lokale inheemse vogels. De planten worden geplaatst door lokale arbeiders. Ondertussen zijn ook de sneeuwluipaarden terug in dit gebied.  

De kans dat we deze dieren zien is uiteraard zeer klein, maar we gaan met een kabellift naar de top van de berg en genieten van het mooie uitzicht op het meer van Charyak. Na de lunch gaan we ook nog naar de oevers van dit meer om nog wat te ontspannen en te genieten.  

Overnachting in het hotel Miran International of gelijkwaardig.

Dag 4 | Tashkent - Urgench - Khiva (O - M - A).

Na een vroeg ontbijt (eventueel een ontbijtbox) worden we naar de luchthaven gebracht voor een binnenlandse vlucht van een 1u40 minuten naar Urgench. Vandaar rijden we verder naar de historische stad Khiva, zo’n 40 km verder.

Door haar ligging en mede omdat er in Khiva een grote waterbron is, is de stad uitgegroeid tot een belangrijke plaats langs de zijderoute. Khiva is dan ook één van de grootste historische steden langs de zijderoute, en nu één van meest toeristische stad van Oezbekistan. De oude ommuurde binnenstad is bijna geheel intact gebleven en wanneer u voor de machtige stadsmuren en de stadspoort van Khiva staat, waant u zich in een geheel andere wereld. Rondom de blauwe Kalta Minor minaret lijkt het of het leven uit de vroegere tijden heeft stil gestaan.

Khiva bestaat uit een binnen- en buitenstad met elk hun eigen ommuring: de Dichan Kala, de buitenstad, waar de huidige bevolking leeft en de Ichan Kala, de binnenstad, een waar openluchtmuseum. In de Ichan Kala bezoeken we de Kunya-Ark,  een citadel uit de 15de eeuw en zien nog vele andere bezienswaardigheden zoals het Ismail Kohja Mausoleum en het Tash-Khovli paleis.  

Vervolgens brengen we een bezoek aan het paleis van Mohammed Rahim Khan. Dit was vroeger één van de grootste universiteiten van Oezbekistan. In de middag lunchen we in een lokaal restaurant, waarna de stadstour in Khiva verder wordt vervolgd. 

Overnachting in het Islomkhodja hotel of Zarafshan hotel of gelijkwaardig.

Dag 5 | Khiva - Kalas - Khiva (O - M - A).

Vandaag staat in het teken van de oude Oezbeekse forten. Na het ontbijt rijden naar het oude fort van Ayaz-Kala. We bezoeken er de overblijfselen van dit indrukwekkende fort van meer dan 2.300 jaar oud. Het ligt mooi aan de Kyzylkum woestijn. Nabij het fort staat ook een tentenkamp met de traditionele yurts, waar we zullen lunchen. Nadien rijden we verder naar het fort van Toprak-Kala en brengen we een bezoek aan deze archeologische site. 

We keren terug naar Khiva waar we ’s avonds naar het Toza Bog Paleis gaan. De vroegere residentie van de Khorezm Khan waar we genieten van een traditionele folkloreshow en avondmaal. Overnachting in het Islomkhodja hotel of Zarafshan hotel of gelijkwaardig.

Dag 6 | Khiva - Bukhara (O - M - A).

Na het ontbijt rijden we naar Bukhara (460 km). Vroeger duurder het bijna een maand om deze afstand te overbruggen, sinds 2019 is er een trein die de 2 steden verbindt. We worden naar het treinstation gebracht waar we trein nemen. 

De rit neemt ons dwars door de Kizilkum woestijn mee, letterlijk betekent het ‘rode zandvlakte’. Onderweg zien we mogelijk yurts en grazende kamelen. We rijden vervolgens door uitgestrekte katoenvelden die in de woestijn dankzij irrigatie worden verbouwd. 

De stad Bukhara heeft meer dan 1.000 monumenten die naar het rijke verleden van de grote zijderoute verwijzen. Buitenlandse kruiden, bont en met name zijde stoffen werden hier eeuwenlang verhandeld. De gehele oude stad is UNESCO Werelderfgoed. Na aankomst in de stad is er vrije tijd om te ontspannen of we maken een verkennende wandeling en laten ons verrassen door de eerste kennismaking met de stad en haar bewoners. Overnachting in het hotel Shakhriston of gelijkwaardig.

Dag 7 | Bukhara (O - M - A).

Bukhara is een oude nederzetting met een zeer rijke geschiedenis die teruggaat tot voor de tijd van de veroveringen van Alexander de Grote. In de 9de eeuw werd Bukhara de hoofdstad van een groot rijk dat grote delen van Oezbekistan, Tadjikistan, Iran omvatte, en dat betekende een periode van grote voorspoed. In de 16e eeuw werd Bukhara opnieuw de hoofdstad van een groot Centraal-Aziatische staat, wat zorgde voor meer bouwwerken en stadsmuren.

Bukhara, de heiligste stad van Centraal-Azië, en je vindt hier dan ook ooit bijna 400 moskeeën en 80 medressen. We bezoeken vandaag de belangrijkste gebouwen van de stad. De 2.000 jaar oude citadel de Ark mag zeker niet aan onze bezoek ontbreken, net als ook het indrukwekkende Poyi Kalon ensemble

Ons avondeten is bij iemand lokaal thuis – en we krijgen er een masterclass over de Oezebeekse trots – plov. Plov is het nationale gerecht van Oezbekistan en wordt geserveerd bij feesten. Iedere kok en familie heeft zijn recept – en vaak hangt de eer van de familie af van hoe lekker de plov is. Overnachting in het hotel Shakhriston of gelijkwaardig.

Dag 8 | Bukhara (O - M - A).

Na het ontbijt rijden we de stad uit om het Bakhouddin Naqshbandiy Memorial Complex te bezoeken. We bezoeken ook de zomerresidentie van de laatste Emir van Buhkara.

Na de lunch in een lokaal restaurantje keren we terug naar het centrum van de stad. De bazaars, waar ooit kooplieden uit alle denkbare uithoeken van Azië rondliepen, herwinnen hun vroegere levendigheid. We wandelen door de Coumpol bazaar met zijn mooie koepels. Zoek je als reisherinnering een stukje zilver of zuivere zijde duik dan hier zeker de winkeltjes in.  

Voor ons avondeten hebben we een unieke locatie uitgekozen: de Madrasah van Nodir Devonbegi, waar ook lokale muziek gespeeld zal worden. Overnachting in het hotel Shakhriston of gelijkwaardig.

Dag 9 | Bukhara - Gijduvan - Samarkand (O - M - A).

Na het ontbijt gaan we naar het stadje Gijduvan. Dit stadje wordt beschouwd als het centrum van de keramiek in Centraal Azië. We komen er meer te weten over dit handwerk met zijn unieke kleuren. 

Na de lunch rijden we verder naar Samarkand, zo’n 260 km verder. Samarkand spreekt tot ieders verbeelding. Deze legendarische pleisterplaats op de Zijderoute is nog altijd rijk aan monumenten. Het schitterend tegelwerk met veel diepblauwe kleuren geeft de stad een bijna sprookjesachtig, exotisch uiterlijk. We bezoeken het zeer bijzondere Registan plein in het hart van de stad. Dit plein is omringd door indrukwekkende Mandrassa’s en andere historische gebouwen.  

Bij aankomst in de stad checken we in in ons hotel en ons avondmaal nuttigen we in een lokaal restaurantje. Overnachting in hotel Alexander of gelijkwaardig.

Dag 10 | Samarkand (O - M - A).

Samarkand straalt na 2.700 jaar nog altijd een bijzondere sfeer uit en wordt omschreven als het Paradijs van het oude oosten. O.a. Alexander de Grote, de Arabieren en de troepen van Djengis Khan hebben de stad veroverd. De grootste invloed van wat we tegenwoordig terugzien in de stad komt echter van Timur Lenk en zijn kleinzoon Ulugbek. De stad beleefde haar grootste glorie tijdens deze dynastie in de 14de en 15de eeuw.

Als je dacht alles al gezien te hebben, dan nog zal het Shah-I-Zinda een onvergetelijke indruk nalaten. Volgens velen de mooiste plaats van Samarkand. In deze bijzondere plaats wilden de elite tussen de 11de en 19de eeuw begraven worden, en zo vind je hier nu een straat met blauwe tombes die rijkelijk versierd met gekleurde tegels en mozaïeken zijn. De Oezbeken komen er nu nog naartoe om hun respect te tonen aan de overleden personen.  

Na de lunch in een lokale plaats zetten we ons stadsbezoek verder en eindigen onze dag in de Bazaar van Siyob, een levendige en kleurrijke markt waar veel lokale producten te koop zijn zoals (gedroogd) fruit, specerijen en yoghurt. 

Overnachting in hotel Alexander of gelijkwaardig.

Dag 11 | Samarkand - Istanboel - Brussel - Tielt. 

Ontbijt en vrije tijd tot aan transfer naar de luchthaven voor onze vlucht met Turkish Airlines van 05u45 naar Istanboel. Vandaar vliegen we dan verder naar Brussel, waar we dezelfde dag arriveren om 14u. Opnieuw per luxe-autocar terug naar Tielt.

Einde van een fantastische reis!